Antena 3 CNN Economic Biz News Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească tarifele unor companii, printre care CFR şi Metrorex

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească tarifele unor companii, printre care CFR şi Metrorex

Guvernul s-a angajat în faţa FMI să crească tarifele unor companii, printre care CFR şi Metrorex
Sursa foto: Foto: Intact Images
05 Aug 2010   •   09:47

Ce face statul când companiile sale sunt pe pierdere? Creşte tarifele faţă de populaţie pentru a acoperi de cele mai multe ori un management defectuos care a făcut până acum să se adune datorii uriaşe. În consecinţă călătoria cu trenul şi cu metroul va fi mai scumpă, iar la iarnă vom plăti mai mult pentru întreţinerea locuinţei. Guvernul s-a angajat faţă de FMI că va creşte tarifele practicate de zece companii publice care înregistrează cele mai mari pierderi. Printre acestea se numără CFR Călători şi CFR Marfă.

Guvernul intenţionează să aplice măsuri pentru îmbunătăţirea veniturilor companiilor publice care înregistrează cele mai mari pierderi, precum şi reduceri de costuri prin concedieri şi restructurări, se mai spune în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

"Guvernul rămâne angajat în procesul de îmbunătăţire a performanţei companiilor publice. Cele zece companii au îndeplinit ţinta indicativă privind pierderile operaţionale din trimestrul al doilea", se arată în scrisoarea suplimentară de intenţie la acordul stand-by semnat de România cu FMI.

Totuşi, autorităţile susţin că arieratele acestor companii au continuat să crească, ceea ce sugerează că va fi necesară adoptarea de noi măsuri pentru îndeplinirea condiţionalităţilor impuse de Uniunea Europeană pentru reducerea trimestrială a arieratelor.

"Guvernul intenţionează să implementeze măsuri pentru îmbunătăţirea veniturilor acestor companii (prin tarife mai mari), precum şi reduceri de costuri prin concedieri şi restructurări", se mai spune în scrisoare.

Lista companiilor monitorizate în cadrul acordului stand-by semnat de România cuprinde Compania Naţională de Căi Ferate CFR, Societatea Naţională de Transport CFR Călători, Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Metrorex, CFR Marfă, Electrocentrale Bucureşti, Societatea Comercială Electrificare CFR şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

Pe de altă parte, Guvernul a reiterat că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului pregăteşte vânzarea a 18 firme mici controlate integral şi cedarea participaţiilor minoritare deţinute la cel puţin 150 companii, menţionând că unele tranzacţii vor fi încheiate cu întârziere, în 2011.

Antena 3


×
Subiecte în articol: companii pierderi guvern FMI scrisoare acord
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close