Antena 3 CNN Economic Biz News "Ne aşteaptă cea mai mare recesiune din ultimii 28 de ani"

"Ne aşteaptă cea mai mare recesiune din ultimii 28 de ani"

"Ne aşteaptă cea mai mare recesiune din ultimii 28 de ani"
25 Noi 2008   •   16:39

Statele dezvoltate vor intra în cea mai gravă recesiune din ultimii 28 de ani. Avertismentul a fost lansat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Potrivit specialiştilor numărul şomerilor va creşte cu opt milioane în următorii doi ani.
În raportul semestrial al Organizaţiei pentru Dezvoltare Economică se arată că numărul celor fără un loc de muncă va creşte de la de la 34 de milioane în prezent, la 42 de milioane în 2010.
Rata medie a şomajului ar putea ajunge, în statele membre ale organizaţiei, la 6,3% în ultimul trimestru din acest an, faţă de 5,5% în 2007, pentru că economiile statelor au intrat în recesiune iar piaţa muncii s-a deteriorat rapid. Rata şomajului va creşte masiv în următoarele 18 luni şi va atinge nivelul record de 7,3% în trimestrul doi din 2010.
Scăderea activităţii economice a afectat deja Statele Unite, unde rata şomajului a ajuns în octombrie la 6,5%. În ultimele 12 luni numărul şomerilor americani a crescut cu aproximativ 2,8 milioane. În zona euro, şomajul este de asemenea în creştere, chiar dacă la un nivel mai lent.
Europenii încearcă acum să facă faţă acestei situaţii. Comisia Europeană va propune o serie de măsuri pentru stimularea economiei. Printre ele, cele mai importante sunt reducerea taxei pe valoare adăugată şi reducerea dobânzii de politicã monetarã a Băncii Centrale Europene. Varianta preliminară a planului propus de executivul european va fi discutată de statele membre la summit-ul de luna viitoare al Uniunii Europene.
Antena 3

×
Subiecte în articol: recesiune
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close