Antena 3 CNN Economic Biz News Negocierile cu FMI, aproape de final: Sindicatele se întâlnesc cu reprezentanţii Fondului

Negocierile cu FMI, aproape de final: Sindicatele se întâlnesc cu reprezentanţii Fondului

Negocierile cu FMI, aproape de final: Sindicatele se întâlnesc cu reprezentanţii Fondului
02 Aug 2010   •   08:06

Negocierile cu Fondul Monetar Internaţional se apropie de final. Luni are loc o nouă rundă de discuţii între FMi şi sindicate. Semnalele pe care le dă însă Executivul nu sunt unele tocmai bune. Premierul Emil Boc a anunţat că scăderea economică va fi mai mare anul acesta, faţă de nivelul anticipat. În plus, şomajul va creşte. Evident că s-au găsit şi explicaţii. De vină ar fi decizia Curţii Constituţionale de a respinge tăierea pensiilor, care a dus la creşterea TVA, dar şi inundaţiile, care au afectat mai multe judeţe.

Negocierile cu FMI sunt aproape de final, iar prognozele economice pentru acest an arată mai rău decât se aşteptau guvernanţii şi experţii fondului.

Premierul a găsit cauzele în alte părţi decât în deciziile luate de  Palatul Victoria. Şeful Guvernul a dat asigurări că România se va încadra anul acesta în ţinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB. Mai mult, premierul a anunţat că nu s-a luat până acum în calcul un nou acord cu FMI.
Arieratele nu au reuşit să intre în ţinta stabilită cu FMI, iar Ministerul Finanţelor Publice va cere o nouă derogare, scrie Jurnalul Naţional.

Un alt capitol la care România are carenţe foarte mari este absorbţia fondurilor europene. Din 35 de miliarfde de euro disponibili, Guvernul Boc a reuşit să absoarbă doar 38 milioane de euro.

Cu toate acestea, reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu consideră că ţara noastră ar putea ieşi la anul din recesiune. Economia ar putea să crească suficient ca să nu mai fie nevoie de alte tăieri de salarii sau concedieri, estimează specialiştii FMI.



Antena 3


×
Subiecte în articol: sindicate FMI negocieri discutii
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close