Antena 3 CNN Economic Biz News Plan de redresare economică PDL: "grup de TVA" şi deducere fiscală de 10% pentru renovarea locuinţei

Plan de redresare economică PDL: "grup de TVA" şi deducere fiscală de 10% pentru renovarea locuinţei

Plan de redresare economică PDL: "grup de TVA" şi deducere fiscală de 10% pentru renovarea locuinţei
12 Iul 2010   •   08:25

Coaliţia de guvernare face din nou planuri de redresare economică: De această dată sunt analizate şapte măsuri, propuse de deputaţii PDL. Printre acestea crearea grupului de TVA şi deducerea fiscală de 10% din TVA pentru renovarea locuinţelor.

Una dintre cele şapte măsuri de redresare economică propuse de parlamentarii PDL este crearea "grupului de TVA". Această măsură se referă la grupurile de firme şi holdingurile care au acelaşi acţionariat şi presupune ca o singură firmă-lider să se ocupe de rezolvarea problemelor legate de taxe şi impozite pentru toate companiile din grup. Condiţia ar fi ca această societate-lider să deţină minim 10 % din acţiunile holdingului.

Deputatul PDL, Sulfina Barbu, coordonatorul grupului de parlamentari care a elaborat planul de măsuri de redresare economică, spune că această măsură este avantajoasă atât pentru stat, care nu va mai efectua controale la toate firmele din grup ci doar la una singură, cât şi pentru holding, prin reducerea birocraţiei, scrie Gândul.

O altă măsură se referă la deducerea fiscală de 10 % din valoarea taxei pe valoare adăugată pentru cheltuielile legate de renovarea locuinţelor şi a clădirilor. Parlamentarii PDL preconizează că această măsură va duce la o creştere economică potenţială de 0,3%.

Planul mai implică modificarea Codului de Procedură Fiscală astfel încât dobânda percepută pentru fiecare zi de întârziere a plăţii impozitelor să fie de 0,04 %. Obligaţiile fiscale neachitate la termen ar urma să fie amânate până pe 30 iunie 2011. În plus, deputaţii democrat-liberali propun ca 80% din dividendele întreprinderilor de stat să fie virate la buget.

Deputaţii vor să stimuleze şi firmele nou-înfiinţate. Astfel, cei care investesc minim 500.000 de euro şi angajează cel puţin 50 de persoane nu vor plăti impozit pe profit timp de 5 ani. Există şi o condiţie. După încetarea facilităţii, compania trebuie să realizeze venituri impozabile timp de alţi 5 ani. Altfel, firma va trebui să plătească statului impozit pentru perioada în care a fost scutită şi se vor calcula şi penalităţi de întârziere.

O altă măsură se referă la introducerea compensării directe. Mai simplu, companiile care au de recuperat TVA şi care, în acelaşi timp, au datorii la stat nu se vor mai trezi cu conturile blocate.

Antena 3

×
Subiecte în articol: PD-L TVA
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close