Antena 3 CNN Economic Biz News Reuters: SUA trebuie să introducă TVA pentru a scăpa de problemele economice

Reuters: SUA trebuie să introducă TVA pentru a scăpa de problemele economice

Reuters: SUA trebuie să introducă TVA pentru a scăpa de problemele economice
Sursa foto: tva
09 Sep 2009   •   15:31

Cea mai bună soluţie pentru abordarea problemelor ridicate de cretşerea puternică a deficitului bugetar şi a datoriei publice a Statelor Unite este introducerea unei taxe pe valoare adăugată, "maşină de bani" care sperie însă politicienii, din cauza impactului electoral, anunţă Reuters.

SUA este singura economie dezvoltată care nu aplică TVA, iar reticenţa perpetuă a politicienilor de a introduce o taxă pe consum va afecta eforturile de gestionare a dificultăţilor financiare cu care va continua să se confrunte economia americană, scrie editorialistul Christopher Swann.

"TVA este o maşină de bani care poate aduce sume uriaşe la buget, cu eforturi relativ reduse (...) Colectarea unei astfel de taxe este asigurată în mare măsură prin natura ei", spune analistul, amintind că fiecare agent economic dintr-un lanţ de producţie şi ofertă are interesul să se asigure că furnizorul său a achitat TVA.

În acelaşi timp, dacă unul dintre furnizori nu plăteşte TVA, guvernul pierde numai o mică parte din totalul taxei percepute pentru un anume produs.

În ciuda avantajelor evidente ale introducerii TVA, "promovarea" unei astfel de propuneri printre politicienii americani reprezintă o provocare, după înfrângerea surprinzătoare pe care a suferit-o în alegerile din 1980 congresmenul Al Ullman.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: SUA TVA
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close