Antena 3 CNN Economic Biz News România, unul dintre statele cu cea mai bună evoluţie a riscului datoriilor din lume

România, unul dintre statele cu cea mai bună evoluţie a riscului datoriilor din lume

România, unul dintre statele cu cea mai bună evoluţie a riscului datoriilor din lume
Sursa foto: Foto: Mediafax
07 Ian 2011   •   12:35

România şi Ucraina se numără printre ţările cu cea mai accentuată îmbunătăţire a costurilor de asigurare împotriva riscului de neplată a datoriilor (credit default swap - CDS) în ultimele trei luni. Potrivit Bloomberg, Grecia, Irlanda şi Spania au avut cea mai slabă evoluţie.

CDS-ul pentru datoriile României s-a diminuat cu 0,215 puncte procentuale în ultimele trei luni, ajungând la 2,955 puncte procentuale. În Ucraina, CDS-ul a coborât cu 0,375 puncte procentuale, la 4,475. Datele firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA mai arată că asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari a României a scăzut cu 21.500 de dolari, la 295.500 dolari.

"Temerile privind periferia trag în jos Europa de Vest. Statele emergente au o istorie solidă privind creşterea şi nu sunt direct afectate de problemele de la marginea zonei euro", a declarat Harpreet Parhar, analist la filiala din Londra a băncii franceze Credit Agricole.

Investitorii evită statele precum Spania şi Portugalia din cauza datoriile pe care le au şi din cauza faptului că măsurile de austeritate adoptate de autorităţi nu reuşesc să asigure posesorii de titluri că îşi pot achita obligaţiile.

Pentru prima dată, obligaţiunile statelor emergente sunt mai puţin riscante decât cele ale ţărilor vest-europene. Asta în contextul unui necesar de finanţare de 1.100 de miliarde de euro pentru ţările din zona euro în acest an.

Estimările FMI estimează că, în 2011, statele emergente din Europa vor creşte cu 3,1%, în condiţiile în care avansul întregii regiunii euro este estimat la 1,5%.

 

×
Subiecte în articol: evolutie România
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close