Scenarii de coşmar pentru România: creşterea TVA la 23%, majorarea cotei unice la 20% şi disponibilizări masive în rândul bugetarilor

26 Iun 2010   •   11:48
Scenarii de coşmar pentru România: creşterea TVA la 23%, majorarea cotei unice la 20% şi disponibilizări masive în rândul bugetarilor


Creşterea TVA la 23%, majorarea cotei unice la 20 de procente şi disponibilizări masive în rândul bugetarilor - sunt doar câteva dintre scenariile de coşmar luate în calcul de guvern. Reprezentanţii Ministerului de Finanţe au fost chemaţi şi sâmbătă la lucru pentru a găsi cea mai bună variantă.

Viitorul nu sună deloc bine! Cel puţin aşa reiese din planul de rezervă al guvernului, pentru salvarea ţării din criză. Potrivit unor surse, o primă variantă analizată de Executiv pentru a acoperi gaura de 1,3 miliarde de euro, rămasă după anularea tăierii pensiilor ar fi creşterea TVA până la 22-23%. Propunerea nu ar fi însă agreată de oficialii BNR.

Majorarea TVA ar putea fi combinată nu doar cu creşterea taxelor pentru salariaţi, ci şi cu mărirea cotei unice de impozitare. O altă varianta ar fi să se treacă la disponiblizări masive. Mai exact, cel puţin 300.000 de bugetari ar rămâne fără locuri de muncă. Potrivit scenariilor de la Palatul Victoria, pensiile ce trec de 3.000 de lei vor fi impozitate cu 50%, iar cele între 1.000 şi 3.000 de lei cu 16 procente.

Şi variante ar mai fi. Cel puţin şase sau şapte - după cum susţine reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Premierul a menţionat încă de vineri că executivul are deja un plan B. Nici şeful de la Finanţe n-a vrut să dezvăluie detalii despre planurile guvernului. Singurul care a recunoscut majorările de taxe a fost vicepremierul Marko Bella. Noul plan de măsuri anticriză va fi făcut  public abia după de guvernul va negocia cu FMI şi alte organisme financiare internaţionale.

Mircea Geoană: Guvernul a discutat deja cu FMI. Noile măsuri de austeritate vizează majorarea taxelor şi impozitelor

Creşterea taxelor şi impozitelor este singura metodă a Guvernului Boc de a aduce bani la buget. Social-democratul Mircea Geoană a dezvăluit, în exclusivitate la Antena 3, că potrivit informaţiilor pe care le deţine, Fondul Monetar Internaţional a fost deja contactat de Guvern, lăsând să se înţeleagă faptul că noile măsuri de austeritate vizează majorarea taxelor şi impozitelor. Conservatorii acuză şi ei lipsa de soluţii din partea Guvernului şi spun că ieşirea din criză începe cu demisia lui Emil Boc şi a echipei sale. Şi liberalii cer demisia guvernului Boc. În plus, liderul conservator Dan Voiculescu a salutat decizia Curţii care demonstrează că România are nevoie de un Guvern capabil să găsească şi să aplice soluţii economice eficiente.


SCENARIU 1

  • Majorarea TVA la 22-23%
  • O combinaţie între creşterea TVA şi a taxelor pe veniturile fiecărui salariat


SCENARIU  2

  • Creşterea TVA la 22-23% + creşterea cotei unice de impozitare la 20%


SCENARIU 3

  • Disponibilizare a cel puţin 300.000 de bugetari


SCENARIU 4

  • Impozitarea pensiilor mari: 50% pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei şi 16% pentru pensiile între 1000 şi 3.000 de lei

 

Sursa foto: Agerpres

Antena3.ro

Parteneri
x close