Antena 3 CNN Economic Biz News Statul cheltuieşte 2,5 miliarde de euro pentru cele peste 100 de agenţii guvernamentale

Statul cheltuieşte 2,5 miliarde de euro pentru cele peste 100 de agenţii guvernamentale

Statul cheltuieşte 2,5 miliarde de euro pentru cele peste 100 de agenţii guvernamentale
23 Dec 2008   •   05:50

Birocraţia din România, dar mai ales instituţiile de pe lângă guvern, multe din care au fost subiectul unor scandaluri legate de salariile monstru ale directorilor, costă statul sume importante de bani. Astfel, peste o sută de agenţii guvernamentale, conduse de mii de directori cu salarii mari, cheltuiesc anul 2% din PIB, anume circa 2,5 miliarde de euro. Drept urmare, acestea ar trebui restructurate,desfiinţate, in vreme ce altele ar trebui unite.
Acestea sunt concluziile unui raport neoficial realizat la nivelul Ministerul Finanţelor. Analiza arată că unele agenţii au obiect de identitate asemănător sau identic cu al altora.
Prin reorganizare s-ar aduce o economie importantă la buget ce ar putea fi redirecţionat către activităţi economice, scrie Cotidianul. Potrivit analizei, există cel puţin 15 de agenţii, dintre care multe sunt redundante în activitate, şi mai multe au o organigamă foarte stufoasă.
Drept exemplu este data Agenţia pentru Prestaţii Sociale, înfiinţată în octombrie şi care are acum o mie de angajaţi, se arată în analiză. La Ministerul Culturii exista un Institut Naţional pentru Monumente Istorice, dar şi un oficiu naţional pentru acestea. Tot de monumente se mai ocupă şi un institut naţional în domeniul conservării lor. Destinele culturii mai sunt gestionate de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Centrul de Consultanţă pentru Programe Culturale Europene, Centrul European de Cultură, Centrul de Studii şi Cercetări în Domeniul Culturii, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Institutul de Memorie Culturală.
Ministerul mai numără numeroase centre culturale dedicate unei anumite personalităţi, rromilor, evreilor, tinerimii române sau cu obiect de activitate chiar dansul.
Aceeaţi situaţie se numără în domeniul nuclear, la nivelul Ministerul Agriculturii sau la Transporturi şi învăţământ.
Marea de agenţii are ?50.000-100.000 de angajaţi, dintre care 5.000-10.000 de directori?. Există un excedent de 20-40% de personal la care s-ar putea renunţa prin reorganizare.
Soluţia este văzută că fiind comasarea multora dintre aceste instituţii, reducerea numărului de personal şi transferul către bugetul de stat al taxelor percepute de unele dintre acestea, pe baza sistemului monopolist în care lucrează.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: bugetul de stat salarii mari birocratie
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close