Antena 3 CNN Economic Biz News Surse: Guvernul a făcut simulări în încercarea de evita reducerea pensiilor

Surse: Guvernul a făcut simulări în încercarea de evita reducerea pensiilor

Surse: Guvernul a făcut simulări în încercarea de evita reducerea pensiilor
Sursa foto: guvern
05 Iun 2010   •   20:10

Guvernul se gândeşte la o formula în care să nu reducă pensiile. Surse politice susţin că, sâmbătă, la Guvern a avut loc o întâlnire a premierului cu mai mulţi miniştri şi s-au făcut simulări pentru ca pensiile să nu fie atinse de măsurile de austeritate. Dar, dacă în acest caz nu se găseşte o ieşire şi reducerile se vor aplica în final, Executivul se gândeşte la varianta acordării de sume compensatorii pentru pensionari în 2011. Chiar vineri, vicepreşedintele PDL, Ioan Oltean vorbea de posibilitate ca pensiile să nu fie reduse. Luni, cabinetul Boc merge în parlament pentru a-şi asuma răspunderea pe măsurile de austeritate. Până atunci, membrii PDL se văd cu preşedintele Traian Băsescu duminică seară la ora 19, potrivit unor surse politice. Se pare că preşedintele vrea să le mai transmită parlamentarilor PDL că, dacă nu susţin Guvernul, iar Executivul este demis prin moţiune de cenzură, trec în opoziţie.

Guvernul a efectuat mai multe simulări de reducere a altor cheltuieli în locul diminuării pensiilor cu 15%, precum scăderea cotei defalcate din TVA pentru autorităţile locale, dar nu a identificat soluţia optimă, o variantă fiind şi acordarea în 2011 a unor sume compensatorii pentru pensionari, potrivit Mediafax.
Ultima discuţie pe această temă, în care s-a pus accentul în principal pe evitarea reducerii pensiilor de până la 1.000 lei, a avut loc sâmbătă la Guvern, între premierul Emil Boc şi o parte dintre miniştri.
"Au fost efectuate diferite simulări de identificare a unor surse financiare alternative, care să permită evitarea reducerii pensiilor cu 15%. A fost luată în calcul o diminuare a pensiilor cu 12% sau o scădere a cotelor defalcate din TVA pentru autorităţile locale, dar nu a fost luată nicio decizie. Există şi varianta diminuării pensiilor în acest an, dar cu alocarea în 2011 a unor sume compensatorii, în principal pentru pensionari cu venituri reduse, dacă va fi reluată creşterea economică", au indicat surse politice.

Antena3.ro




×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close