Antena 3 CNN Economic Biz News Ungaria va taxa băncile şi asigurările. FMI şi UE nu sunt de acord

Ungaria va taxa băncile şi asigurările. FMI şi UE nu sunt de acord

Ungaria va taxa băncile şi asigurările. FMI şi UE nu sunt de acord
Sursa foto: Foto: cas.sk
23 Iul 2010   •   11:47




Parlamentul ungar a votat, joi, introducerea unei taxe excepţionale asupra băncilor şi asigurărilor care va permite colectarea a aproximativ 200 miliarde de forinţi (circa 700 de milioane de euro), informează France Presse. Decizia face parte din setul de măsuri luate de guvernul de la Budapesta pentru reducerea deficitului public.

Potrivit unui anunţ public făcut de premierul maghiar Viktor Orban, măsura va fi aplicată în următorii trei ani şi echivalează cu 0,45% din bilanţurile băncilor.

De partea cealaltă, FMI şi Uniunea Europeană nu susţin măsura în cauză, estimând că taxa reprezintă o contribuţie prea ridicată. Delegaţiile FMI şi UE au plecat sâmbăta trecută din Ungaria, fără să ajungă la un acord cu Budapesta, apreciind că măsurile pe care le are în vedere Orban vor pune în pericol relansarea creşterii şi vor slăbi băncile.

În aceste condiţii, negocierile şi acordarea viitoarei tranşe a împrumutului de 20 de miliarde euro, acordat în octombrie 2008, au fost suspendate.

Tot joi, premierul Orban a declarat că speră la o reducere, în viitor, a deficitului bugetar sub pragul de 3%, solicitat de UE. Totuşi, premierul a solicitat, pentru Ungaria, tratament egal cu celelalte state în privinţa calendarului de atingere a acestei ţinte.

Întrebat dacă guvernul de la Budapesta îşi mai doreşte un acord de tip precautionary cu FMI pentru 2011 şi 2012, Orban a precizat că aceasta chestiune este "insignifiantă" acum, avand în vedere că cea mai importantă problemă este ajungerea la un acord în cadrul UE legat de modul în care se va reduce deficitul sub pragul de 3%.

Antena3.ro

×
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close