Antena 3 CNN Economic București, Cluj și Timiș plătesc salarii pentru jumătate dintre bugetarii țării

București, Cluj și Timiș plătesc salarii pentru jumătate dintre bugetarii țării

Companiile din Bucureşti - Ilfov, Cluj şi Timiş plătesc lunar salarii reprezentând aproape jumătate din fondul de salarii din toată România, arată o analiză a Ziarului Financiar, pe baza datelor de la Casa Națională de Pensii. Cel mai mic fond de salarii este în Mehedinţi.

București, Cluj și Timiș plătesc salarii pentru jumătate dintre bugetarii țării
Sursa foto: Agerpres
de Andreea Ştefan    |    15 Sep 2021   •   15:38

Dumitru Costin, liderul BNS, spune că acest fenomen atrage consecințe precum investiții mici în județele cu salarii mici și depopularea respectivelor județe.

”Ăsta e un subiect care ar trebui să preocupe întreaga societate, pentru că un studiu recent arată niște dezechilibre uriașe existente la nivel teritorial, în ceea ce privește fondurile de salarii. Sunt județe campioane, București - Ilfov, spre exemplu, vine după aceea Clujul, vine Timișoara. Ei sunt în vârf.

Fond de salarii mare pe județul respectiv înseamnă și venituri mari pentru bugetele locale, care permit investiții, dezvoltare, servicii de calitate. Sunt alte județe, însă, în care fondul de salarii este mic. Mehedințiul este exemplul negativ, ei sunt primii din coadă. Aici aș putea să mai adaug județe din nord-estul României și, de asemenea, din regiunea sud-vest, Oltenia. Și în sud-estul României avem județe în care fondul de salarii este extrem de scăzut.

”Județele cu salarii mici intră într-o spirală a sărăciei”

Asta are, ca o consecință, investiții mai mici, generate de bugete mai mici la nivel local. Nu în ultimul rând, înseamnă depopularea acelor județe, acelor comunități, iar șansele lor de redresare se reduc, sărăcia se accentuează, intră într-o spirală a sărăciei.

Pentru astfel de probleme există leacuri, există tratament. Din păcate, liderii politici ai României nu vor să umble la aceste leacuri. Leacurile sunt date, înainte de toate, de modul în care Comisia Europeană cere tuturor statelor membre să aloce banii din programele operaționale, dar și din faimosul PNRR. Veți vedea că, în momentul în care va fi aprobat acest PNRR, se va turna din nou un seu în carne grasă, adică cei bogați vor avea acces la și mai multe resurse nerambursabile, iar cei săraci rămân în continuare în coada clasamentului. România nu ține cont de aceste lururi”, a declarat Dumitru Costin la Antena 3.

×
Subiecte în articol: salarii București Cluj Timis dumitru costin
Parteneri
5 milioane de români care muncesc, îndatorați de stat cu peste 200 de euro
x close