Antena 3 CNN Economic Care sunt riscurile titlurilor de stat și ce randamente putem avea

Care sunt riscurile titlurilor de stat și ce randamente putem avea

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:53 27 Ian 2025 Modificat la 12:53 27 Ian 2025
bancnote de 50 de lei
Titlul de stat are un risc mai mare decât un depozit bancar / Foto: Getty Images

În cea mai recentă ediție a rubricii Safe Income de la Antena 3 CNN, Andrei Perianu a discutat despre oportunitățile și riscurile asociate cu titlurile de stat și fondurile de investiții, alături de Adrian Codirlașu, președintele CFA România. 

„Aș spune că a fost spectaculoasă evoluția randamentelor la titlurile de stat emise de guvernul român și aș pune-o pe trei factori: inflația, care este ridicată, mediul extern cu așteptări ridicate de inflație – deci automat așteptări ridicate de rate. De asemenea, ce s-a mai întâmplat? A crescut prima de risc a României, în condițiile deficitului ridicat al bugetului și așteptărilor de deficit ridicat în continuare”, a explicat Codirlașu.

Titlurile de stat nu sunt lipsite de riscuri

În ciuda randamentelor atractive, specialistul a subliniat că titlurile de stat nu sunt echivalente cu depozitele bancare: „Titlul de stat are risc mai mare decât un depozit bancar. De ce? Pentru că la un depozit bancar avem suma garantată în permanență, pe când la titlul de stat doar la scadență este garantată valoarea nominală. Până la scadență, valoarea lui de piață poate scădea. Dacă dorim să ieșim mai devreme din investiție, este posibil să luăm mai puțin decât am investit inițial. Deci, atenție: dacă ratele de dobândă cresc în continuare, ele vor pierde din valoare.”

Deși mulți români nu sunt obișnuiți să facă planificări financiare pe termen lung, este important să gândim strategic, spune specialistul.

Investițiie cât mai diversificate

Codirlașu a recomandat diversificarea investițiilor pentru a reduce riscurile. „Ideal ar fi, atunci când investim în obligațiuni, să avem un portofoliu diversificat. Putem diversifica pe mai multe scadențe, deoarece dobânzile se mișcă diferit pe diverse termene, și astfel acoperim o plajă mai mare. Putem diversifica și pe valute, având obligațiuni emise de statul român în dolari, euro și lei”, mai explică el.

Fondurile de investiții, flexibilitate mai mare

Iar pentru cei care doresc flexibilitate, fondurile de obligațiuni reprezintă o alternativă atractivă. „Pe piață există fonduri care investesc în obligațiuni, iar acestea pot fi utilizate pentru a participa la investiții. Avantajul principal este lichiditatea mult mai mare. Oricând dorim să ieșim din investiție, fondul ne oferă prețuri de ieșire”, a concluzionat Adrian Codirlașu la rubrica Safe Income de la Antena 3 CNN.

×
x close