Antena 3 CNN Economic Cât va costa întreținerea la bloc în această iarnă. Sumele pe care le vor plăti românii cu 2, 3 sau 4 camere

Cât va costa întreținerea la bloc în această iarnă. Sumele pe care le vor plăti românii cu 2, 3 sau 4 camere

A mai rămas puțin până când sezonul rece va veni şi bucureștenii vor trebui să plătească sume mari la întreţinere, după ce, la finalul iernii trecute, Consiliul General al Municipiului București a votat creșterea prețului local de facturare a energiei termice livrate prin sistemul de termoficare. 

Cât va costa întreținerea la bloc în această iarnă. Sumele pe care le vor plăti românii cu 2, 3 sau 4 camere
Sursa foto: Hepta | MMA / F.F.
de Milena Niță    |    19 Sep 2022   •   14:27

Astfel, după 11 ani în care a fost menținută la același nivel, 137 de lei fără TVA, gigacaloria costă acum în București 330 de lei, fără TVA.

Pe baza datelor din trecut și a informațiilor obținute de la oameni din sistem, economica.net a făcut câteva calcule din care rezultă că dacă sistemul de termoficare va funcționa fără sincope, este mult mai avantajos decât încălzirea cu centrală de apartament pe gaze.

La sumele menționate, se adaugă restul cheltuielilor de plată la întreținere.

Spre exemplu, pentru luna ianuarie, în teorie cea mai friguroasă din an, calculele arată astfel:

- Un apartament de două camere și două persoane consumă 0,56 GCal pentru încălzire și 0,14 GCal pentru apa caldă. În total, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 242 de lei.

- Un apartament de trei camere și trei persoane consumă 0,67 GCal pentru încălzire și 0,21 GCal pentru apa caldă. În total, costul pentru energia termică va fi de 305 de lei.

- Un apartament de patru camere și patru persoane consumă 0,84 GCal pentru încălzire și 0,28 GCal pentru apa caldă. În total, la un preț facturat al gigacaloriei de 346,5 lei (cu TVA inclus) costul total din ianuarie pentru energia termică va fi de 388 de lei.

- O garsonieră cu o persoană consumă 0,39 GCal pentru încălzire și 0,07 GCal pentru apa caldă. În total așadar, costul din ianuarie pentru energia termică va fi de 160 de lei.
 

×
Subiecte în articol: intretinere căldură gigacalorie
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close