Antena 3 CNN Economic Companii EximBank România, catalizator pentru investiţiile româneşti şi chineze

EximBank România, catalizator pentru investiţiile româneşti şi chineze

EximBank România, catalizator pentru investiţiile româneşti şi chineze
26 Noi 2013   •   14:35

EximBank România deține o poziție privilegiată în raport cu mediul de afaceri din România și cu principalele instituţii financiare chineze, lucru care îi permite să susțină atât demersurile firmelor locale pentru a-și asigura o prezență consistentă pe piața chineză, cât și stimularea investiţiilor companiilor chineze în România, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank, în cadrul Forumului Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est, care s-a desfăşurat la Bucureşti.

În contextul în care exportatorii românii doresc să diversifice destinațiile de export, piața chineză reprezintă o alternativă, oferind oportunități extraordinare. Lucrurile au evoluat în direcția bună - în ultimii ani, exporturile României către China s-au dublat, dar deficitul comercial rămâne uriaș. Suntem convinși că având suportul EximBank, firmele românești pot reduce din acest deficit și, de asemenea, credem că paleta produselor ce pot fi livrate pe piața chineză ar putea excede aria celor agroalimentare, mergând către zonele de nișă cum ar fi înaltă tehnologie şi software”, a mai spus președintele EximBank România.

El a subliniat că garanțiile pe care statul român le pune la dispoziția companiilor prin intermediul EximBank reprezintă o resursă extraordinară pe care companiile locale ar trebui să o exploateze mai mult pentru a-și extinde prezența pe piețe netradiționale. ”Considerăm că este important ca oamenii de afaceri să rețină că, prin EximBank, statul român oferă instrumente pentru a susține atât internaționalizarea companiilor românești, dar și participarea lor la proiecte punctuale din afara ţării”, a accentuat Traian Halalai.

În ceea ce privește cooperarea cu instituțiile financiare chineze, EximBank România și-a arătat întreaga disponibilitate pentru implicarea în proiecte care să contribuie la stimularea investiţiilor companiilor chineze în România, mai ales în contextul programului financiar susţinut de autorităţile chineze pentru întărirea cooperării cu statele din Europa Centrală şi de Est, ce beneficiază de o alocaţie financiară de 10 miliarde USD. ”Cooperarea dintre instituțiile financiare din România și China reprezintă un pas de importanță majoră în dezvoltarea relațiilor economice bilaterale și, în acest context, analizăm împreună cu toate părţile guvernamentale implicate posibilitatea încheierii unui Acord de Cooperare Financiară cu China Exim Bank. Suntem deschişi să trecem pe acest nou nivel de cooperare mai ales că ambele instituții dispun de o gamă diversificată de produse şi servicii specifice de susţinere a exportului şi investiţiilor în străinătate, deplin armonizate cu bunele practici şi reglementările internaţionale”, a mai spus Halalai.

El a menționat că intensificarea schimburilor comerciale dintre România şi China din ultimii ani a determinat în mod firesc şi formalizarea relaţiilor de cooperare între principalele instituţii financiare cu capital de stat din cele două ţări, al căror mandat constă în susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a proiectelor prioritare pentru dezvoltarea economiilor naţionale.

×
Subiecte în articol: Eximbank
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close