Antena 3 CNN Economic Companii Exxon Mobil ar putea plăti o amendă de peste un miliard de dolari

Exxon Mobil ar putea plăti o amendă de peste un miliard de dolari

Exxon Mobil ar putea plăti o amendă de peste un miliard de dolari
Sursa foto: Exxon Mobil
19 Iul 2009   •   20:49

Exxon Mobil, cel mai mare grup petrolier american, riscă să plătească o amendă de peste un miliard de dolari, în urma unei anchete desfăşurate de autorităţile statului Texas.

Potrivit unui comunicat citat de The Wall Street Journal şi preluat de Mediafax, există suspiciuni conform cărora gigantul industriei petroliere ar fi umplut cu gunoaie, noroi şi explozibili mai multe puţuri abandonate, astfel încât ceilalţi producători de petrol să nu poată exploata locaţiile respective.

"Exxon a comis încălcări irefutabile, intenţionate şi flagrante ale legislaţiei care reglementează zăcămintele petrolifere", se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Exxon Mobil, Margaret Ross, susţine, însă, că "acuzaţiile sunt nefondate şi desenează o imagine falsă a situaţiei, care induce în eroare".

Acuzaţiile vin în contextul unei dispute mai vechi pe care Exxon Mobil o are cu o familie de proprietari de terenuri din Texas, de la care grupul industrial a închiriat zăcăminte petroliere în anii '50.

În 2008, Exxon Mobil Corp a înregistrat un profit record pentru o companie americană, de 45,2 miliarde de dolari, în ciuda pierderilor dramatice, de 33%, suferite în ultimul trimestru al anului. Profitul Exxon Mobil crescuse însă semnificativ în trimestrul al treilea, cu 58%, la 14,9 miliarde dolari, de la 9,4 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului 2007.

Precedentul record de profit anual a fost stabilit tot de compania Exxon, în 2007, şi se ridica la 40,6 miliarde de dolari.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: amenda ancheta Texas
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close