Antena 3 CNN Economic Companii O firmă fantomă din Braşov are cel mai mare profit din România

O firmă fantomă din Braşov are cel mai mare profit din România

O firmă fantomă din Braşov are cel mai mare profit din România
Sursa foto: Foto: Intact Images
17 Aug 2011   •   21:20

O firma fantomă din judeţul Braşov are cel mai mare profit din România, pentru a doilea an consecutiv. Vorbim despre fabuloasa sumă de 4 miliarde de euro. Marile companii din România, multinaţionale, abia reuşesc să strângă împreună atâţia bani. Firma a ajuns să raporteze oficial aceşti bani prin supraevaluarea unor active aflate în SUA. O anchetă realizată de Mihai Ciorcan şi Radu Tomuleţ.

Aparent cea mai puternic firmă din România, American European Marketing&Enterprises îşi are sediul în judeţul Braşov. A obţinut, pentru al doilea an consecutiv, un profit de 4 miliarde de euro cu un singur angajat. Imobilul în care funcţionează este o casă modestă din comuna Fântâna, iar proprietarul nu ştie nimic despre acţionari.

Din profitul de 4 miliarde de euro, în conturile firmei nu se regăseşte nici măcar un cent. Suma a fost însă obţinută prin reevaluarea contabilă a unor acţiuni deţinute la o banală companie din SUA. În România însă, nu se ştie nimic despre acestea.

Anul trecut, şeful Fiscului din România promitea o anchetă la Braşov. După un an, firma funcţionează în acelaşi regim de semi-obscuritate, iar rezultatele verificărilor promise se lasă aşteptate.

Solicitaţi să prezinte rezultatele verificărilor privind activitatea firmei fantomă din satul Fântâna, reprezentanţii ANAF nu au putut furniza un răspuns pentru că nu au primit datele de la Braşov. Sunt voci care susţin că raportările fictive ale firmei pot inflenţa inclusiv calcularea PIB-ului României, ce poate fi astfel umflat artificial.

Nu stiu daca este cea mai puternica, dar este una dintre cele mai puternice. Existenta ei deriva dintr-o reglementare a UE care urmareste neimpozitarea sumelor ce au fost deja impozitate, dar fara grija de a se apara impotriva faptului ca asa ceva poate duce la spalari de bani, >

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, includerea profitului de 4 miliarde de euro în PIB se va face dac Fiscul va aprecia ca rezultatele financiare sunt fundamentate.



×
Subiecte în articol: profit Brașov
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close