Antena 3 CNN Economic Companii Raport Renaissance către investitori: Petrom are în 2012 un vârf de plată către bănci de 308 mil. euro, dar cash flow-ul îi dă o poziţie confortabilă

Raport Renaissance către investitori: Petrom are în 2012 un vârf de plată către bănci de 308 mil. euro, dar cash flow-ul îi dă o poziţie confortabilă

Raport Renaissance către investitori: Petrom are în 2012 un vârf de plată către bănci de 308 mil. euro, dar cash flow-ul îi dă o poziţie confortabilă
Sursa foto: Foto: dinromania.com
de Catalin Ciocan    |    08 Iul 2011   •   15:39

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, se va confrunta anul viitor cu un varf de plata a datoriilor, o treime din totalul imprumuturilor luate de la banci urmand sa ajunga la scadenta, echivalentul unei sume de 1,31 miliarde de lei ( 308 milioane de euro), se arata intr-un raport pe care banca de investitii rusa Renaissance Capital il prezinta investitorilor pentru promovarea ofertei prin care statul roman vinde 9,84% din actiunile Petrom.

“Pe baza estimarilor noastre de cash flow luand in calcul un pret al petrolului Brent de 110 dolari/baril, Petrom ar fi intr-o pozitia comfortabila sa-si rambursele datoriile”, spun analistii de la Renaissance. Petrolul de tip Brent se tranzactioneaza in prezent pe pietele internationale la 118 dolari pe baril, iar estimarile pe termen lung ale Renaissance sunt ca media va ramane peste pragul de 100 dolari/baril.

Cea mai mare parte din datoria de peste 300 mil. euro care ajunge la scadenta anul viitor este parte a creditului de 500 mil. euro luat in 2009 de la noua banci internationale si reprezentantele lor in Romania, printre care Erste si BCR, UniCredit, Raiffeisen si ING Bank. Tot anul viitor ajunge la scadenta si creditul de 375 milioane de euro luat in 2008 de la cinci banci si care initial avea o maturitate de trei ani, la fel ca si cel din 2009, dar ulterior perioada de rambursare a fost extinsa pana in 2012. Petrom contractase creditele in special pentru finantarea investitiilor si a activitatii curente.

Dupa vârful de plata din 2012, povara datoriilor va slabi mult. In 2013 ar urma sa ajunga la scadenta datorii de 463 milioane de lei, iar in 2015, in suma de 525 milioane de lei.

Renaissance subliniaza ca Petrom este capabila sa genereze fluxuri de numerar “sanatoase”, estimand pentru 2012 un cash flow de 7,1 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro),din care dupa plata datoriile, a dividendelor si finantarea activitatii curente va mai ramane cu 487 milioane de lei (120 milioane de euro). Similar, in perioada 2013-2015, fluxul de numerar al Petrom va depasi in fiecare an 1,5 miliarde de euro. Compania este intr-o pozitie financiara confortabila, daca avem in vedere cash flow-ul pe care il genereaza din activitatea operationala, unde se resimt efectele restructurarii companiei din anii postprivatizare incepand cu 2004, Petrom avand un nivel de indatorare de 12%, avand suficient spatiu de manevra in zona finantarilor, potrivit analistilor de la Renaissance.

Partea leului in programul de investitii al Petrom din acest an, insemnand 67% sau 3,3 miliarde de lei (780 milioane de euro), a fost alocata segmentului de upstream (explorare & productie), pentru a “administra” declinul natural al portofoliului de rezerve naturale si pentru a finanta operatiunile de foraj din perimetrul Neptun din Marea Neagra.

Pe segmentul de downstream (rafinare & distributie), compania intentioneaza sa investeasca peste 1 miliard de lei (235 milioane de euro - 25% din programul total de investitii), bani care vor fi folositi in principal pentru modernizarea rafinariilor. Valoarea totala a programului pentru modernizarea rafinariilor este de 750 milioane de euro, acesta intinzandu-se pe perioada 2010-2014.

Saptamana viitoare va incepe oferta publica secundara prin care statul roman va vinde 9,84% din actiunile Petrom pentru o suma maxima de 610 milioane de euro. Vanzarea este coordonata de un consortiu condus de Renaissance Capital, din care mai fac parte societatile de brokeraj EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.

Renaissance Capital a avut ieri prima prezentare in fata investitorilor institutionali locali pentru a-i convinge sa cumpere actiuni in cadrul ofertei, urmand ca saptamana viitoare sa inceapa road-show-ul oficial cu intalniri in principalele centre financiare europene, precum Londra, Frankfurt sau Paris.

×
Subiecte în articol: Petrom investitori
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close