Antena 3 CNN Economic Companii Rompetrol A BLOCAT investiţiile în România până la aprobarea memorandumului încheiat cu statul român

Rompetrol A BLOCAT investiţiile în România până la aprobarea memorandumului încheiat cu statul român

Rompetrol A BLOCAT investiţiile în România până la aprobarea memorandumului încheiat cu statul român
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Noi 2013   •   19:48

România riscă să piardă cel puţin un miliard de euro pentru că Rompetrol a decis să blocheze investiţiile în ţara noastră, până la intrarea în vigoare a memorandumului semnat în luna februarie cu Guvernul. Legea de aplicare a memorandumului a fost declarată neconstituţională de CCR, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu.

Unul dintre liderii grupului Kazmunaigaz, acţionar majoritar la Rompetrol, a declarat că investiţii de sute de mii de euro vor fi realizate abia DUPĂ intrarea în vigoare a memorandumului semnat la începutul acestui an cu statul român.

Vicepreşedintele grupului petrolier a arătat că problema blocajului nu vine din conţinutul memorandumului şi că nu există nicio prevedere care ar trebui renegociată de companie cu statul român.

"Încă putem să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Decizia Curţii Constituţionale de săptămâna trecută se referă la distribuţia puterilor în stat, nu are nimic de-a face cu angajamentele luate de noi faţă de Guvernul român. Noi încă aşteptăm să ne îndeplinim cât mai repede angajamentele", a spus AZAMAT ZHANGULOV, vicepreşedinte grup Rompetrol.

Memorandumul prevede că Rompetrol va răscumpăra 26,6% din acţiunile deţinute de statul român la Rompetrol Rafinare cu 200 de milioane de dolari şi va înfiinţa un fond de un miliard de euro pentru investiţii energetice.

Proiectul a fost adoptat luna trecută de Senat însă preşedintele Traian Băsescu a refuzat să promulge legea. A sesizat în schimb Curtea Constituţională, pe motiv că memorandumul nu prevede nicio sancţiune în cazul în care Rompetrol nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de statul român. CCR a declarat legea neconstituţională.

×
Subiecte în articol: Rompetrol CCR
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close