Antena 3 CNN Economic Companii Silicon Valley vrea să înlocuiască toate locurile de muncă ale oamenilor cu joburi pentru AI și roboți, arată o analiză The Guardian

Silicon Valley vrea să înlocuiască toate locurile de muncă ale oamenilor cu joburi pentru AI și roboți, arată o analiză The Guardian

Mia Lungu
4 minute de citit Publicat la 17:42 12 Mai 2025 Modificat la 17:42 12 Mai 2025
roboti fermieri cules rosii camp
Fermieri robotici care culeg roșii. Imagine cu caracter Ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Înlocuirea întregii munci umane cu inteligența artificială pare a fi un subiect de science-fiction. Dar acesta este obiectivul explicit al unui număr tot mai mare de oameni din elita tehnologiei - și aceștia sunt oameni cărora nu le lipsește nici motivația, nici resursele, care au buzunare adânci și o determinare și mai mare. Dacă ei spun că vor să automatizeze toată munca, ar trebui să-i credem pe cuvânt, cred jurnaliștii publicației The Guardian.

Acesta este, în general, un obiectiv care este admis doar în spatele ușilor închise, din motive evidente. Nu există nimic care să stârnească furia mai repede decât să le spui oamenilor că încerci să le iei locurile de muncă.

Luna trecută, însă, o companie numită Mechanize s-a opus acestei tendințe și a spus cu voce tare: viziunea lor este „automatizarea completă a economiei”, o viziune pe care au convins-o pe unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley să o finanțeze, inclusiv pe Jeff Dean, cercetătorul șef al Google, și pe popularul podcaster Dwarkesh Patel.

Poate AI să înlocuiască toate locurile de muncă în Silicon Valley?

Este cu adevărat fezabilă automatizarea tuturor locurilor de muncă? Elon Musk crede cu siguranță că da. Creșterea inteligenței artificiale și a roboticii va însemna că „probabil niciunul dintre noi nu va mai avea un loc de muncă”, a spus el anul trecut.

Bill Gates crede că, în curând, oamenii nu vor mai fi necesari pentru „majoritatea lucrurilor”. Înlocuirea masivă a forței de muncă a fost prezisă și de nașul IA, Geoffrey Hinton, și de investitorul miliardar Vinod Khosla. Acestea nu sunt voci marginale care habar nu au despre ce vorbesc.

Unele cariere sunt în mod evident ferite de preluarea roboților. Taylor Swift nu este în pericol. Nici Harry Kane. Nici, de altfel, Keir Starmer sau viitorul arhiepiscop de Canterbury, încă neidentificat. Artist celebru, sportiv, politician, preot - probabil cele patru locuri de muncă care sunt cele mai rezistente la automatizare. Din păcate, acestea nu ne sunt accesibile tuturor.

Tehnologia de astăzi nu poate înlocui toată munca umană. Inteligența artificială face greșeli. Roboților le lipsesc coordonarea, dexteritatea, versatilitatea. Deci acesta ar fi un aspect. Dar tehnologia de ultimă oră poate face deja multe lucruri. Și există motive întemeiate să credem că aceasta va continua să se îmbunătățească - rapid.

Sam Altman, directorul OpenAI: „Locurile de muncă vor dispărea cu siguranță”

GPT-4, unul dintre marile modele lingvistice ale OpenAI, obținea deja în 2023 un punctaj de 10 % la examenul de admitere. Modelele lor mai recente sunt mai bune la programare decât propriul lor cercetător șef. Locurile de muncă pentru scriitori independenți s-au prăbușit odată cu lansarea ChatGPT. Același lucru s-a întâmplat și cu locurile de muncă pentru design grafic odată cu apariția generatoarelor de imagini AI.

Mașinile fără șofer sunt peste tot în San Francisco. După cum a spus însuși Sam Altman: „Locurile de muncă vor dispărea cu siguranță, punct și de la capăt”.

În timp ce AI ocupă majoritatea titlurilor, roboții avansează și ei rapid. În timp ce AI amenință locurile de muncă cu gulere albe, roboții vizează munca fizică. Un tip de robot umanoid este deja testat în fabricile BMW; un altul a reușit să stăpânească mai mult de 100 de sarcini care, de obicei, ar fi efectuate de lucrătorii umani din magazine. Anul acesta, companiile intenționează să înceapă testarea roboților la domiciliu. Viziunea Silicon Valley pentru piața muncii este extrem de simplă: AI gândește, roboții fac. Ce loc au oamenii în acest aranjament?

Până nu demult, cercetătorii din domeniul inteligenței artificiale credeau că inteligența artificială generală (AGI) - adică inteligența artificială care poate îndeplini, în esență, toate sarcinile cognitive la nivel uman - era încă departe. Nu mai este cazul. Demis Hassabis, șeful Google DeepMind, crede acum că „va veni foarte curând” - mai puțin de cinci până la zece ani nu l-ar surprinde.

Desigur, aceste previziuni pot fi greșite. Poate că ne îndreptăm spre o altă iarnă a inteligenței artificiale. Poate că chatbot-urile nu se vor mai îmbunătăți, roboții vor continua să cadă, iar fondurile vor trece la următorul mare lucru în tehnologie. Nu prea cred, dar este posibil. Dar nu asta este problema. Întrebarea care se pune aici nu este dacă legiunile de directori executivi din domeniul tehnologiei și miliardele de dolari care se varsă în automatizarea aproape totală a muncii vor reuși ceea ce încearcă să obțină. Întrebarea este de ce încearcă să realizeze acest lucru și ce părere avem noi, ceilalți, despre asta.

Răspunsul generos este că ei cred cu adevărat că o economie post-laborală va însemna o creștere economică uriașă și o îmbunătățire considerabilă a nivelului de trai la nivel mondial. Întrebarea evidentă este ce sugerează, din punct de vedere istoric, că beneficiile acestei creșteri ar fi distribuite în mod egal.

Răspunsul mai puțin generos este că este vorba despre ceea ce a fost întotdeauna: banii. Capitalistul de risc Marc Andreessen a spus odată: „Software-ul mănâncă lumea”. Până acum, software-ul nu putea mânca mai mult decât atât. Indiferent de software-ul pe care îl construiați, tot aveați nevoie de oameni pentru a face cea mai mare parte a muncii din lume, iar piața muncii în sine era în mod ispititor inaccesibilă pentru directorii ambițioși din domeniul tehnologiei. Dar acum Silicon Valley vede o deschidere. O șansă de a deține toate mijloacele de producție. Și nu ar fi Silicon Valley dacă nu ar încerca să profite de această șansă, arată analiza The Guardian.

×
x close