Antena 3 CNN Economic Conținut plătit 3 opțiuni de amenajare a casei în mod durabil și ecologic

3 opțiuni de amenajare a casei în mod durabil și ecologic

În ultimii ani, creșterea conștientizării impactului pe care alegerile legate de stilul nostru de viață îl au asupra mediului influențează din ce în ce mai mult deciziile cotidiene, inclusiv cele legate de designul interior.

3 opțiuni de amenajare a casei în mod durabil și ecologic
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   17:23

Materialele și tehnicile ecologice utilizate în designul interior nu sunt benefice doar pentru planetă, ci pot să ajute la crearea un mediu mai sănătos în propria locuință.

Descoperă în acest articol trei opțiuni de amenajare a casei care pot să răspundă cerințelor estetice ale fiecăruia și să fie în același timp prietenoase cu mediul.

Plante și arbori din materiale reciclate

Fără îndoială, plantele vii aduc un strop de prospețime în fiecare locuință. Însă multe necesită o întreținere complicată și, în plus, consumă apă. Dacă vrei să-ți decorezi locuința cu elemente vegetale care să nu aibă nevoie de întreținere, poți opta pentru plante artificiale. Fabricate din materiale reciclate, aceste elemente de decor adaugă o notă verde spațiului interior, fără a avea un impact negativ asupra mediului. Plantele artificiale nu necesită deloc apă și lumină, deci pot contribui la economisirea resurselor.

Alege întotdeauna copaci artificiali și plante care au fost produse din materiale durabile, de înaltă calitate, care previn nevoia frecventă de înlocuire, reducând astfel producția de deșeuri. Contrar unor păreri neavizate, plantele artificiale pot fi elemente de decor elegante, dacă iei în considerare câteva aspecte. Astfel, este important să alegi plante artificiale al căror aspect și textură imită foarte bine echivalentele lor din natură. Bazele din materiale durabile, de exemplu, lemnul reciclat, adaugă o notă ecologică întregului ansamblu.

Este recomandat să combini întotdeauna plantele artificiale cu elemente naturale, de exemplu, mobilierul din lemn ori piese din piatră sau marmură, pentru a echilibra ansamblul. De asemenea, poți crea un efect vizual interesant dacă folosești plante și arbori artificiali cu diferite înălțimi și care imită diverse specii din natură. Trebuie să mai știi că aceste obiecte de decor au nevoie de o curățare ocazională, pentru a fi menținute într-o stare perfectă.

Mobilier durabil

Alegerea unor piese de mobilier realizate din materiale ecologice și durabile reprezintă o altă modalitate excelentă de a contribui la conservarea mediului înconjurător. De exemplu, poți opta pentru mobilier din lemn certificat FSC (Forest Stewardship Council). Acesta este un ONG care operează la nivel internațional și care promovează managementul forestier responsabil în pădurile de pe tot globul. De asemenea, poți alege anumite tipuri de lemn considerate opțiuni durabile, așa cum este bambusul, care are o creștere rapidă, fiind ideal pentru mobilier. Nu numai lemnul poate fi reciclat, ci și metalul, folosit la fabricarea anumitor piese de mobilier. În plus, poți opta pentru țesături naturale, precum inul, bumbacul organic sau lâna, dar și pentru piele vegană, fabricată din materiale durabile. Mobilierul prietenos cu mediul este finisat cu vopsele și lacuri pe bază de apă sau alte produse non-toxice, pentru a reduce emisiile de compuși organici volatili poluanți.

Pe de altă parte, poți avea în vedere opțiunile second-hand, explorând magazinele, târgurile și platformele online de profil, pentru a reduce cererea de mobilier nou. În plus, poți susține producția de mobilier fabricat local, pentru a reduce amprenta de carbon asociată transportului. Nu în ultimul rând, alege mereu modele clasice, atemporale, pentru a prelungi durata de folosire a mobilierului.

Sistem de iluminat cu LED 

Iluminatul joacă un rol foarte important în designul interior, pentru poate ajuta la crearea unei atmosfere specifice, poate să pună în evidență anumite spații și obiecte de decor și să influențeze radical modul în care acestea sunt percepute vizual. Atunci când planifici sistemul de iluminat al casei, ia în considerare combinarea mai multor surse de lumină, pentru a crea diverse efecte vizuale în funcție de activitățile desfășurate în acele spații, dar și de momentele zilei.

Este, în primul rând, important să maximizezi utilizarea luminii naturale, alegând perdele ușoare sau jaluzele care permit acesteia să pătrundă în casă. Apoi, este recomandat să folosești iluminatul cu becuri LED, care au un consum redus de energie, sunt mai durabile și sunt reciclabile. Ele reprezintă o alternativă excelentă la becurile incandescente și fluorescente. 

Designul interior ecologic este rezultatul unei abordări holistice care depășește latura estetică. Optând pentru materiale și obiecte durabile, prietenoase cu mediul, poți crea un spațiu de locuit care reflectă valorile tale și contribuie la conservarea resurselor planetei. 

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close