Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Află cum se obțin până la 20.000 de euro pentru reconstrucția locuinței în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremure

Află cum se obțin până la 20.000 de euro pentru reconstrucția locuinței în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremure

În urma cutremurului din 12 noiembrie, la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale au fost deschise peste 50 de dosare de daună.

Află cum se obțin până la 20.000 de euro pentru reconstrucția locuinței în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremure
de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Dec 2022   •   16:42

Pe lângă acestea, multe alte locuințe au fost afectate de seism, însă proprietarii nu au asigurarea obligatorie care să le ofere protecție financiară. Din acest motiv, aceștia din urmă sunt nevoiți să-și facă reparațiile din fonduri proprii. Însă ce s-ar fi întâmplat dacă magnitudinea acestui cutremur ar fi fost similară celei din 4 martie 1977?

I-am întrebat pe cei de la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale despre cum poți să-ți pui casa la adăpost financiar cu polița care îți aduce până la 20.000 de euro pentru reconstrucția locuinței, în caz de inundații, alunecări de teren sau cutremure. 

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale este primul pas pentru asigurarea locuințelor situate pe teritoriul României, fie ele în mediul urban sau rural. Aceasta acoperă daunele produse ca urmare sau ca efect direct sau indirect al unui dezastru natural. 

Ce trebuie să știi

Dacă ai o casă cu structură de rezistență din beton armat, metal sau lemn ori cu pereți exterior din piatră, cărămidă arsă, lemn sau alte materiale rezultate în urma unui tratament chimic și/sau termic, atunci asigurarea te costă 20 euro/an. 

Dacă locuința ta este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă ori alte materiale nesupuse unui tratament chimic/termic, de exemplu, din chirpici, atunci asigurarea ta costă 10 euro/an.

Câți bani primești atunci când dezastrele naturale te lovesc?

Cel mult de 1000 de ori valoarea costului anual al poliței. Adică maximum 20.000 de euro pentru cei care plătesc 20 euro anual, respectiv 10.000 de euro pentru cei cu polița care costă 10 euro/an. 

Atunci când necazul te lovește, chemi un constatator care consemnează daunele suferite de locuință. Dosarul tău se deschide de îndată ce ai făcut înștiințarea scrisă sau telefonică, iar vizita reprezentantului asigurătorului are loc în cel mult 5 zile de la acest moment. Atunci când dosarul ajunge la PAID, poți considera că mai sunt doar câteva zile până când tu îți primești banii pe despăgubire și te poți apuca de reconstrucție. 

Nu sta să cadă casa pe tine!

Asigurarea obligatorie se adresează tuturor proprietarilor de locuințe, indiferent de starea sau valoarea acestora. Singura excepție se aplică în cazul clădirilor expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic, caz în care se impune consolidarea imobilului înainte de încheierea poliței. 

De ce nu își asigură românii locuințele?

Mulți români cred că lor nu li se poate întâmpla, că inundațiile sau alunecările de teren afectează mai mult mediul rural, iar cutremurele prea rare sau prea slabe pentru a afecta locuințele.

Cu toate acestea, PAID a plătit peste 33 mil. lei despăgubiri până acum, doar în ultimul an fiind 460 dosare pentru inundații, 91 pentru alunecări de teren și 20 pentru cutremure. Numărul celor afectați de dezastrele naturale este însă mult mai mare.

Lipsa asigurării obligatorii îi face pe români atât pasibili de amendă, cât și în imposibilitatea de a accesa alte ajutoare financiare de la stat pentru reconstrucție. 

Cei care vor să-și încheie polița o pot face direct pe site-ul www.paidromania.ro sau la orice birou de asigurări (companie de asigurări sau broker de asigurări).

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă când vine vara în România
x close