Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce alternative putem folosi la pungile din plastic

Ce alternative putem folosi la pungile din plastic

Pungile din plastic reprezintă un subiect foarte dezbătut în ultimul timp, ceea ce este o veste bună, deoarece asta înseamnă că multora dintre noi a început să ne pese mai mult de sănătatea mediului înconjurător.

Ce alternative putem folosi la pungile din plastic
de Georgiana Adam    |    28 Ian 2022   •   12:11

Fiecare mic gest contează și, chiar și cel mai mic pas în direcția potrivită are un mare impact. Așa că s-ar putea spune că ne îndreptăm în direcția potrivită dacă ne gândim la impactul pe care îl au pungile din plastic asupra mediului, la cât de eficient ar fi să le înlocuim complet și cu ce alte opțiuni le-am putea înlocui.

Pungile din plastic – cât sunt de dăunătoare?

Subiectul pungilor din plastic este unul foarte complex, deoarece datele științifice și calculele matematice arată că pungile din plastic reprezintă până la urmă cea mai ecologică opțiune, dar cu o singură condiție, și anume aceea de a la recicla sau de a le reutiliza de cât mai multe ori.

Nereciclate și folosite doar o singură dată, pungile din plastic sunt, îndr-adevăr, un inamic de temut. Deși datele arată că pungile de plastic necesită cu 70% mai puțină energie pentru a fi fabricate și consumă cu 96% mai puțină apă decât cantitățile folosite pentru fabricarea pungilor de hârtie, iată că odată aruncate, pungile de plastic își continuă viața în gropile de gunoi, deoarece nu se descompun, de aici și importanța de a ajunge în stații de reciclare.

Dacă e să vorbim despre alternativele mai ecologice, nici aici datele științifice nu sunt mai încurajatoare, deoarece pentru fabricarea opțiunilor mai prietenoase cu mediul, sunt necesare mai multe resurse naturale. În plus, alternativele mai ecologice emit mai mult carbon pe parcursul ciclului de viață și au nevoie de mai multă energie pentru a fi reciclate.

Marele avantaj este acela că se descompun, deci nu vor spori și mai mult mormanele de gunoi. Cât despre sacoșele din bumbac, acestea cu atât mai mult trebuie reutilizate, deoarece datele arată că sacoșele standard din bumbac ar trebui reutilizate de cel puțin 130 de ori pentru a avea un potențial de încălzire globală mai scăzut decât o pungă din plastic folosită o singură dată.

Concluzia la toate aceste date științifice și socoteli matematice realizate de cercetători și oameni de știință nu este nicidecum aceea de a folosi pungi de plastic, ci îndemnul este acela de a refolosi de cât mai multe ori sacoșele pe care le folosim, indiferent că optăm pentru plastic, pentru hârtie, pentru bumbac sau pentru alte fibre vegetale.

Dacă tot au existat anumite costuri pentru fabricarea sacoșelor, atunci trebuie justificate acele costuri prin utilizarea acestora până aproape de epuizare, iar atunci când suntem convinși că punga nu mai poate fi folosită, ar trebui să ne asigurăm că va fi reciclată prin practicarea colectării selective a deșeurilor.

Poate că cea mai bună alternativă la pungile din plastic sunt acele pungi ecologice biodegradabile în timp, adică pungi pe care le putem folosi de foarte multe ori la fel ca pe o pungă din plastic, doar că atunci când acestea vor ajunge la gunoi, se vor descompune în timp, neexistând riscul de a contribui și mai mult la cantitatea de deșeuri acumulate în gropile de gunoi.

Oamenii de știință, prin toate calculele lor, nu au luat în considerare impactul pe care punga de plastic îl are odată ajunsă în groapa de gunoi, deoarece astfel de cercetări sunt, în continuare, în stadii incipiente.

Poate că producția acestor pungi folosește resurse precum petrolul, are ca rezultat mai puține emisii de carbon, deșeuri și produse secundare dăunătoare decât producția de pungi de bumbac sau hârtie, dar este obligatoriu să fie reciclate.

În realitate, puțini oameni le reciclează, deoarece reciclarea pungilor din plastic este o sarcină dificilă, acestea rămânând adesea blocate în utilajele de reciclare. Pungile din plastic care nu sunt reciclate ajung să devină gunoi, deoarece nu se biodegradează.

Pe lângă faptul că aglomerează gropile de gunoi, acestea pun în pericol multe aspecte ale mediului, inclusiv viața marină și lanțul trofic, deoarece plasticul se descompune în cele din urmă în particule microscopice, numițe microplastice, iar aceste microplastice se găsesc la momentul de față peste tot - în viața marină, în pământ și în aerul pe care îl respirăm.

Iată care sunt alternativele mai ecologice la pungile din plastic:

Pungi din hârtie

Pungile de hârtie prezintă câteva avantaje față de pungile de plastic când vine vorba de durabilitate. Sunt mai ușor de reciclat și, deoarece sunt biodegradabile, pot fi folosite în scopuri precum compostarea.

Pentru că necesită destul de multe resurse pentru a putea fi fabricată, este crucial să reutilizăm punga de hârtie de cât mai multe ori și să ne asigurăm că va ajunge la un centru de reciclare la sfârșitul duratei sale de funcționare.

Pungi reutilizabile

Pungile reutilizabile sunt fabricate din multe materiale diferite, iar impactul asupra mediului al producerii acestor materiale variază foarte mult. Sacoșa din bumbac ar trebui reutilizată de peste 100 de ori pentru a reduce impactul asupra schimbărilor climatice.

Alt material mai eficient și care a început să fie din ce în ce mai popular este polipropilena nețesută (PP). Fabricate dintr-un tip de plastic mai durabil, pungile din PP trebuie reutilizate de aproximativ unsprezece ori pentru a compensa impactul plasticului convențional.

Cel mai mare avantaj al pungilor reutilizabile este acela că reduc cantitatea de gunoi pe uscat și în ocean. Studiile au constatat că interzicerea pungilor de plastic în orașele din Europa a redus cantitatea de gunoi de plastic din apele din apropiere.

Concluzia principală este aceea de a depune efortul de a reutiliza orice pungă pe care o achiziționăm sau care intră în posesia noastră și, după ce nu o mai putem folosi, să o aruncăm în mod responsabil.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close