Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum îți protejezi casa de umezeala? 4 sfaturi practice

Cum îți protejezi casa de umezeala? 4 sfaturi practice

Umezeala din locuința ta nu va provoca doar disconfort, ci, pe termen lung, poate deveni cauza unor probleme mai grave de sănătate.

Cum îți protejezi casa de umezeala? 4 sfaturi practice
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mai 2022   •   16:27

De asemenea, prezența umezelii sau a infiltrațiilor de apă în pereți creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului.

Pentru a afla dacă aerul din casa ta este cu adevărat prea umed, folosește un termometru care măsoară și nivelul umidității. Dacă acesta trece de indicele normal, ai la dispoziție mai multe soluții care vor remedia situația. Iată care sunt acestea:

1. Hidroizolarea pereților

Lipsa hidroizolației sau a materialelor instalate necorespunzător poate influența semnificativ nivelul umidității din locuința ta. Materialele izolante ajută blocarea apei prin capilaritate și împiedică accesul apei în interiorul pereților. Chiar și păstrarea unei temperaturi constante, în special în sezonul rece, ajută la reducerea nivelului de umezeală.

Când construcția în care se află locuința ta nu este hidroizolată, apa din sol sau din preciptații poate urca prin beton si poate ajunge in pereți, deteriorând finisajele si creând un climat umed si nesănătos in locuință. De asemenea, dacă încăperile din casa ta nu au o temperatură similară în mod constant, orice activitate care implică aburi sau fierberea apei poate dezechilibra nivelul de umiditate. Alege să îți protejezi casa de umezeală cu hidroizolațiile pentru interior și exterior.

2. Termoizolarea locuintei

Termoizolarea locuinței conduce la reducerea riscului de apariție a igrasiei la interior. Igrasia apare când vaporii calzi din locuință intră in contact cu pereții exteriori reci. Apar astfel condensul. Termoizolează pereții la exterior sau la interior, preferabil cu vată bazaltică, pentru a elimina riscul de apariție a igrasiei.

3. Folosirea unui dezumidificator

Dacă nu există o problemă în ceea ce privește hidroizolația sau instalația de apă din locuință, problema trebuie tratată din interiorul camerelor. Mai exact, cu ajutorul unui aparat special, poți atinge un nivel satisfăcător al mediului ambiant din casa ta. Indicele ideal de umiditate se află între 30-50%, iar valorile care depășesc acest prag pot fi considerate un semn că sunt necesare măsuri concrete.

Motivele principale pentru care umiditatea poate fi la un nivel prea mare:

  • Prepararea supelor sau a mâncărurilor care presupun fierbere.
  • Prezența unui număr mare de plante de interior.
  • Uscarea hainelor ude în casă.
  • Ventilație slabă.
  • Scurgeri ale țevilor.
  • Climatul zonei.

Dezumidificatorul va ajuta la redobândirea echilibrului aerului din casa ta prin absorbirea umezelii. 

4. Lasă hainele la uscat afara

Uscarea hainelor în casă este unul dintre principalele motive pentru care umezeala din aer crește în anumite momente. În special în zilele în care hainele se află pe uscător într-una dintre camerele din casă, poți observa o schimbare a mediului din locuința ta.

Hainele ude pot crește umezeala din aer cu până la 30%, iar acest lucru va fi simțit și de organismul tău. De aceea nu este recomandat să dormi în aceeași cameră în care lași hainele la uscat, de exemplu. Umezeala din aer poate implica respirație îngreunată în timpul somnului și îți poate afecta sistemul imunitar.

5. Achiziționează o unitate de aer condiționat potrivită

Dimensiunile unității de aer condiționat pot influența umezeala din locuință. Dacă acestea sunt prea mari, apa și umezeala vor rămâne în interiorul unităților mai mult timp. În situația în care unitatea este de dimensiuni prea mari pentru o cameră, se va opri și porni prea des, iar acest lucru implică o perioadă prea scurtă pentru răcorirea sistemului. Aparatul de aer condiționat are și capacități de dezumidificare a aerului, dar dacă ciclurile sunt prea dese și pauzele prea scurte, acesta nu poate ajuta la scăderea nivelului de umiditate.

Acordă atenție semnelor care îți indică schimbări în nivelul de umiditate din casa ta și ia măsuri cât mai repede. Pentru a ajunge la o concluzie cât mai clară, cere ajutorul unui specialist în domeniu, care îți va inspecta locuința cu atenție, de la pereți, la instalațiile de apă.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close