Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Cum să dormi dacă ai dureri cervicale

Cum să dormi dacă ai dureri cervicale

Durerile cervicale sunt una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni, urmate unui somn inconfortabil.

Cum să dormi dacă ai dureri cervicale
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2022   •   15:55

Acestea aduc cu sine dureri de cap, amețeli, dureri în brațe, de gât sau senzația de furnicături în mâini. O durere cervicală va face dificilă obținerea unui somn odihnitor. Ajustarea modului în care dormi și schimbarea stilului de viață zilnic, poate ajuta la gestionarea durerilor cervicale.

Care este cea mai bună poziție pentru a dormi atunci când întâmpini dureri cervicale?

Poziția în care dormi, poate afecta calitatea unui somn odihnitor. Atunci când întâmpini un disconfort la nivelul coloanei cervicale, este necesar să iei în considere ajustarea poziției de somn. De regulă, pentru evitarea apariției durerilor, există două poziții recomandate: pe spate sau pe o parte. Dormind pe burtă, se va exercita presiune asupra gâtului, capul fiind forțat să stea într-o poziție nefirească. 

Dormitul pe spate necesită o pernă ușor rotunjită, care să mențină curba naturală a gâtului și un suport plat, pentru confortul capului. Poziția capului trebuie să fie puțin ridicată, astfel încât să urmeze o poziție naturală, întocmai ca atunci când stai în picioare. O pernă cervicală sau din spumă cu memorie, poate ajuta la susținerea capului și a gâtului. 

Dacă dormi pe o parte, păstrează-ți coloana dreaptă, folosind o pernă mai ridicată sub gât. Coloana vertebrală este menținută într-o poziție naturală, iar mușchii, articulațiile și nervii, vor fi relaxați, evitând acumularea presiunii și durerile cervicale. 

Utilizează o pernă cervicală și o saltea ortopedică

Coloana cervicală se adaptează și se relaxează atunci când este menținută în poziția sa naturală, fără niciun stres mecanic suplimentar exercitat din exterior. Când ai dureri cervicale, renunțarea la pernă nu reprezintă o soluție viabilă. Pe lângă faptul că este inconfortabil să dormi fără pernă, anumite patologii precum astmul, apneea în somn sau refluxul gastro-esofagian, pot cauza probleme. O pernă care nu susține în mod corespunzător capul și gâtul, poate crea tensiune în mușchii gâtului, tensiune ce duce la rândul ei, la dureri de gât.

Un bun compromis este folosirea unei singure perne, așezate sub cap și gât, astfel încât să umple golul din zona coloanei cervicale. În acest fel, capul și gâtul sunt menținute într-o poziție relaxată, mușchii și articulațiile fiind protejate, comunicând, pentru ca întregul organismul să se odihnească. În general, o pernă foarte rigidă sau înaltă, nu este neapărat mai bună. Optează pentru o pernă cu o rigiditate optimă, care să permită menținerea unei poziții naturale a coloanei cervicale. 

Dacă suferi de dureri cervicale, trebuie avută în vedere nu doar utilizarea unei perne potrivite, ci și a unei saltele ortopedice. Motivul pentru care se recomandă acest tip de saltele de la Sleepline, îl reprezintă menținerea unei poziții confortabile de somn, a coloanei vertebrale drepte și eliminarea presiunii exercitate de greutatea corpului, asupra gâtului și a zonei de mijloc. 

Pentru a evita durerile cervicale, asigură-te că alegi o saltea nici prea moale, nici prea fermă. O saltea moale îți va scufunda corpul prea mult, favorizând apariția durerilor. În schimb, o saltea prea fermă, va menține corpul drept, menținând coloana vertebrală într-o poziție inconfortabilă, favorizând durerile cervicale. 

Sfaturi pentru a preveni durerile cervicale, în funcție de poziția de somn

Modul în care dormi, îți poate ameliora sau aprofunda durerile cervicale. Durerile pot fi combătute atunci când adopți o poziție confortabilă de somn, utilizezi o pernă și o saltea potrivită și îți menții o postură a corpului sănătoasă pe timp de zi. 

Atunci când dormi pe spate:

  • Folosește o pernă subțire. Vei menține coloana în poziția sa naturală, ușor curbată;

  • Încearcă o pernă cervicală pentru susținerea gâtului și a capului într-o poziție neutră;

  • Utilizează o saltea ușor fermă pentru menținerea unei poziții naturale a corpului. 

Când dormi pe o parte:

  • Evită pernele prea înalte. Dacă perna este prea înaltă sau joasă, gâtul se va îndoi și va favoriza apariția durerilor cervicale;

  • Evită scufundarea bărbiei atunci când dormi în poziția fetală. Aplecând bărbia, îți poziționează capul înainte, exercitând presiune asupra coloanei cervicale;

  • Folosește o pernă între genunchi. Punerea unei perne între genunchi va ajuta păstrarea coloanei inferioare aliniată.

Durerile cervicale devin tot mai frecvente pe măsură ce înaintezi în vârstă, iar mușchii gâtului slăbesc. Pe lângă adoptarea unei poziții de somn confortabile, utilizarea unor perne cervicale și a unei saltele ortopedice, menținerea unei posturi bune, pauze frecvente atunci când stai în șezut, întinderile corpului în mod regulat, utilizarea telefonului la nivelul feței și evitarea somnului pe burtă, sunt modalități eficiente pentru prevenirea apariției durerilor cervicale. 

×
Parteneri
Câți bani vor primi românii în plus, în mână, după majorarea salariului minim
x close