Antena 3 CNN Economic Conținut plătit De ce culoarea lentilelor ochelarilor de soare este importantă

De ce culoarea lentilelor ochelarilor de soare este importantă

Purtăm ochelari de soare pentru a ne proteja ochii împotriva razelor ultraviolete. Această protecție este obținută prin tratarea lentilelor cu un filtru special, reprezentat de substanțe chimice care absorb radiațiile UV.

De ce culoarea lentilelor ochelarilor de soare este importantă
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2023   •   14:23

 Acest filtru este incolor; și atunci, de ce există atât de multe culori de lentile, disponibile? Care este rolul lor și care sunt beneficiile diferitelor nuanțe?

Care este efectul culorii lentilelor ochelarilor de soare?

Lentilele colorate filtrează lumina în mod diferit, în funcție de nuanța pe care o au. Unele dintre ele sunt mai eficiente în a bloca lumina; altele intensifică nuanțele naturale. Există lentile colorate care îmbunătățesc percepția vizuală și există și preferințe personale în materie de culoare, dar trebuie luată în calcul și o mare probabilitate ca ceea ce e pe placul tău să nu reprezinte cea mai bună alegere pentru stilul tău de viață. Prin urmare, când treci în revistă diverse modele de ochelari de soare Balenciaga pentru femei, nu uita să iei în calcul și culoarea pe care o au lentilele. 

Lentilele gri

Lentilele gri sunt cea mai populară alternativă neutră în materie de ochelari de soare deoarece permit ochiului să perceapă culorile în cea mai pură formă. Lentilele gri se folosesc pentru a reduce strălucirea și reflexiile razelor soarelui și sunt recomandate pentru:

  • Șofat;
  • Sporturi în aer liber, de tipul golfului, alergării sau ciclismului.

Lentilele galbene / portocalii

Lentilele galbene și cele portocalii sporesc contrastul atunci când vremea este încețoșată sau în condiții de penumbră și lumină redusă, cum se întâmplă la răsărit și la crepuscul. Contururile obiectelor apar mai clare și mai precise, atât la interior cât și la exterior, dar nuanțele acestora pot fi distorsionate.

Ochelarii de soare cu lentile galbene sau portocalii sunt o alegere potrivită în următoarele cazuri:

  • În cazul sporturilor practicate pe zăpadă;
  • În cazul sporturilor cu mingea, practicate la interior;
  • În cazul utilizării pe timp de noapte;
  • Atunci când șofezi în condiții de ceață. 

Lentilele verzi

Lentilele verzi sunt eficiente pentru filtrarea parțială a luminii albastre și pentru reducerea reflexiilor. Ele sunt apreciate pentru că oferă un contrast bine marcat și o acuitate vizuală sporită.

Lentilele verzi au avantajul de a reduce solicitarea ochilor în condiții de lumină strălucitoare. Ele reprezintă o alegere potrivită pentru sporturi care necesită precizie, de tipul:

  • Tenisului:
  • Baseball-ului;
  • Golfului.

Lentilele aurii / maronii

Lentilele maro sunt foarte eficiente în reducerea reflexiilor și în blocarea luminii albastre. În zilele înnorate, fac ca viața să pară mai luminoasă. În plus, sporesc contrastul și cresc acuitatea vizuală.

Lentilele maro sunt în mod special utile pe fundaluri verzi (cum e iarba) sau albastre (cum e cerul). Ele te ajută în mod special la activități precum:

  • Pescuitul;
  • Baseball-ul;
  • Golful;
  • Vânătoarea;
  • Ciclismul;
  • Sporturile nautice. 

Lentilele roz / roșii

Lentilele în nuanțe de roz și roșu sporesc contrastul deoarece blochează lumina albastră. Ele sunt frecvent recomandate pentru cazurile de oboseală vizuală sau suprasolicitare a ochilor. În plus, reprezintă cea mai confortabilă alternativă pentru persoanele care poartă ochelari de soare pentru perioade îndelungate de timp. 

Poți alege lentilele roz sau roșii pentru a obține:

  • O mai bună vizibilitate în timpul șofatului;
  • Pentru a reduce oboseala și suprasolicitarea ochilor. 

Conform VeryWellHealth, este foarte posibil să ai nevoie de mai multe perechi de ochelari de soare, cu lentile diferit colorate, pe care să le porți în timpul aceleiași activități, în funcție de condițiile meteo, de exemplu. Schiorii aleg lentile gri sau maro în zilele însorite și lentile galbene sau portocalii când e ceață sau când ninge. Este un exemplu foarte bun despre cât de important este să te adaptezi fiecărei situații specifice. 

Ochelarii de soare au proprietăți diferite, în funcție de culoare. Totuși, efectul protecției UV nu are nici o legătură cu nuanța lentilelor. De fiecare dată când cumperi o nouă pereche de ochelari pentru zile însorite, concentrează-te mai întâi asupra protecției UV pe care o oferă. Abia după aceea, acordă importanță culorii lentilelor și verifică dacă aceasta se potrivește activităților tale preferate și în ce măsură te ajută. 

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
Netanyahu a convocat Cabinetul de Război, după atacurile Hezbollah
x close