Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Ce particularități urmărim când alegem o saltea nouă

Ce particularități urmărim când alegem o saltea nouă

Somnul este o activitate mult mai importantă decât crezi. Studiile arată că oamenii care nu dorm suficient sau nu au parte de un somn odihnitor au un risc mai ridicat de a contracta boli cum sunt diabetul sau hipertensiunea arterială. Dacă o noapte de somn insuficient îți cauzează o zi proastă, pe termen lung duce la iratabilitate, stres și depresie.

Ce particularități urmărim când alegem o saltea nouă
de Georgiana Adam    |    26 Mai 2021   •   11:13

Salteaua este un elemet principal pentru un somn lung și odihnitor, deci este firesc să acorzi atenție sporită căutării de saltele. Alegerea unei saltele noi poate fi dificilă, când nu știi după ce criterii să te ghidezi. Pe piață vei găsi o gamă largă de saltele, de la saltele cu spumă sau latex până la saltele cu arcuri, cu raporturi calitate-preț diferite. În continuare îți vom prezenta principalele criterii după care să te ghidezi atunci când cumperi o saltea nouă.

O saltea de calitate superioară își va arăta beneficiile rapid: vor dispărea durerile din zona coloanei vertebrale, a zonei lombare și a gâtului datorită menținerii poziției corecte a coloanei.

Pe o saltea bună, mușchii se vor relaxa în timpul somnului iar circulația sângelui va fi optimizată. Când vine vorba de copii, trebuie acordată atenție specială alegerii unei saltele calitative deoarece au o coloană vertebrală fragilă, ce poate suferi deformări dacă nu i se oferă suportul potrivit.

Criterii de alegere a unei saltele noi

Bugetul avut

Bugetul este primul criteriu ce trebuie luat în calcul atunci când cumperi o saltea nouă. Este indicat să nu te zgârcești la prețul noii tale saltele, deoarece vei face o investiție pe termen lung care se va amortiza în acele din urmă. O saltea de calitate va ține cel puțin opt ani. Bugetul aproximativ pentru o saltea de calitate, care să îmbine calitatea confortul și rezistența, este de 1.000-2.500 lei.

Poziția în timpul somnului

Oamenii sunt diferiți, iar același lucru poate fi spus și despre modul în care dorm. Un lucru puțin știut este că trebuie să ții cont de poziția ta predominantă în timpul somnului atunci când îți alegi o saltea nouă.

Cele mai frecvente poziții de somn sunt:

  • Somnul pe spate – persoanele care dorm pe spate au nevoie de o saltea care să fie îndeajuns de moale pentru a nu crea tensiune la nivelul umerilor și a părții inferioare a spatelui dar destul de fermă încât șoldurile să nu se scufunde în aceasta. În caz contrar, se ajunge la un spate arcuit și dureri frecvente ale coloanei.

Pentru persoanele care obișnuiesc să doarmă pe spate, este recomandată alegerea de saltele pe arcuri sau hibride ce vor asigura o poziție sănătoasă în timpul somnului.

  • Somnul pe burtă – necesită o susținere cât mai bună din partea saltelei. Susținerea trebuie să fie uniformă pentru a evita exercitarea unei presiuni prea mari asupra toracelui sau a se scufunda în saltea. Spre deosebire de cei care dorm pe spate, cei care dorm pe burtă au nevoie de o saltea mai fermă care să asigure alinierea șoldurilor și umerilor în timpul somnului.

Recomandăm saltelele cu arcuri sau cele hibride, ce combină arcurile cu un strat confortabil de latex sau poliuretan.

  • Somnul pe o parte – este soluția de mijloc, prin urmare nivelul de fermitate necesar pentru saltea este mediu. Dormitul pe o parte este mult mai mobil deoarece poți schimba partea pe care stai în timpul somnului. Datorită mobilității, salteaua aleasă trebuie să țină pasul cu tine, adică să fie destul de moale pentru a se adapta formei corpului și a defavoriza crearea de puncte de presiune.

Este indicat ca umerii și soldurile să se scufunde în saltea în timpul somnului, pentru a păstra poziția dreaptă a coloanei, și a nu pune presiune pe articulații.

Dimensiunea saltelei

Când vine vorba de alegerea unei dimensiuni pentru salteaua ce o vei achiziționa trebuie să ții cont de propria înălțime și să alegi o saltea cu 15-20 cm mai lungă.

Grosimea saltelei este un factor important de asemenea. Grosimea minimă este de 16 cm, iar cea optimă se află între 20-24 cm. O grosime mai mare a saltelei va însemna confort crescut și durabilitate.

Tipul patului trebuie luat în considerare cînd alegi salteaua: pentru o somieră mai joasă decât marginea patului vei avea nevoie de o saltea care iese în afară cu 10-15 cm, așadar salteaua va trebui să aibă o grosime totală de aproximativ 25 cm.

În privința lățimii saltelei, va trebuie să te orientezi după tipul de pat pe care îl ai. Paturile de o singură persoană acomodează, de obicei, saltele cu o lățime de 90 cm, însă valorile pot varia între 80 și 120 cm.

Păstrarea temperaturii

Există saltele care sunt fabricate în așa fel încât să absoarbă căldura corpului și să scadă temperatura suprafeței. Există, de asemenea, și alternativa de saltea cu două fețe, una pentru iarnă care să mențină căldura și alta pentru vară care să permită pielii să respire.

Greutatea corpului

Atunci când alegi o saltea, va trebui să iei în considerare greutatea pe care o ai. Persoanele cu o greutate mică, sub 65 de kg vor avea nevoie de o saltea moale comparativ cu cei cu o greutate medie de 70-80 kg.

Un corp mai ușor se va scufunda mai puțin în saltea, din acest motiv oamenii cu o greutate mare au nevoie de saltele cu un grad ridicat de suport și fermitate.

Fermitatea saltelei

Prin fermitatea saltelei se înțelege senzația pe care o ai când te întinzi pe pat. Fermitatea se manifestă printr-o suprafață moale în care corpul se scufundă plăcut, sau dimpotrivă, o suprafață dreaptă ușor rigidă. Deoarece fiecare persoană percepe confortul diferit, nivelul de fermitate preferat este subiectiv.

Nivelul de fermitate este dat de numărul de arcuri sau densitatatea fibrelor din care este alcătuită salteaua. În acest sens putem identifica:

  • Saltele cu fermitate mică – acestea sunt cele mai moi saltele și sunt preferate de cei care obișnuiesc să doarmă pe o parte.
  • Saltele cu fermitate medie – sunt considerate o soluție de mijloc și sunt recomandate persoanelor cu dureri frecvente de spate.
  • Saltele cu fermitate mare – acestea sunt numite și saltele ortopedice, fiind rigide și indicate pentru persoanele ce dorm pe burtă sau pe spate.

Acestea au fost sfaturile noastre pentru alegerea unei saltele noi. Dacă te-am convins că este timpul să-ți schimbi salteaua, accesează acum homecode.ro pentru a descoperi o varietate de modele!

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close