Antena 3 CNN Economic Conținut plătit Pregătirea mașinii pentru un roadtrip în străinătate: 4 aspecte importante

Pregătirea mașinii pentru un roadtrip în străinătate: 4 aspecte importante

Un roadtrip cu mașina în străinătate este un mod original de a-ți petrece vacanța, dacă ești o fire aventuroasă și își place să conduci. O astfel de călătorie necesită însă anumite pregătiri, iar o atenție deosebită trebuie acordată mașinii.

Pregătirea mașinii pentru un roadtrip în străinătate: 4 aspecte importante
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2022   •   17:03

Dacă ai în plan o astfel de călătorie în viitorul nu prea îndepărtat, iată cum ar trebui să procedezi pentru ca mașina să fie pregătită de drum!

Fă o vizită la service

Dacă se apropie momentul pentru următoarea revizie, nu trebuie să-l amâni până la întoarcerea din excursie, pentru a nu risca să apară unele probleme când ești la sute sau mii de kilometri distanță de casă. De asemenea, este bine să treci pe la service și în situația în care ești în termen cu revizia, însă a trecut ceva timp de când ai făcut-o.

Înainte de a pleca la drum lung se impune o verificare de rutină a sistemelor de direcție și de fânare precum și a instalației de climatizare. Totodată, nu strică o inspecție mai amănunțită făcută de un mecanic, ce poate depista anumite piese uzate sau deteriorate, pe care ar trebui să le înlocuiești înainte de călătorie.

Echipează vehiculul rafturi speciale

Într-un roadtrip, trebuie să iei cu tine provizii pentru drum, apă de băut și pentru spălat, saltele și saci de dormit, haine mai groase și mai subțiri și multe altele. Ținând cont de toate acestea, un autoturism sau o mașină de oraș nu sunt cele mai potrivite modele pentru un roadtrip, pentru că nu îți oferă tot spațiul necesar pentru depozitarea bagajelor și pentru a înnopta în parcări sau în campinguri.

Mult mai practică este o autoutilitară echipată cu rafturi speciale, precum rafturile auto pentru automobilele Mercedes Benz. Acestea te ajută să amenajezi interiorul vehiculului într-un mod mai organizat, astfel încât să-l poți folosi atât ca spațiu pentru depozitare cât și ca spațiu de odihnă sau pentru servirea mesei.

Verifică valabilitatea documentelor

Dată fiind perioada de valabilitate îndelungată, li se poate întâmpla multora să uite că le expiră permisul, asigurarea, ITP-ul sau documentul de identitate. Când ți se întâmpla asta în țară, nu e foarte grav, însă poți avea probleme mari dacă ajungi la vamă cu actele expirate.

Într-o astfel de situație nu poți ieși din țară, iar atunci întreaga ta călătorie este ruinată. De asemenea, se poate întâmpla ca documentele să-ți expire în timp ce ești pe drum, iar atunci iarăși vei avea probleme în cazul unui control sau dacă vei fi implicat într-un incident rutier.

Așadar, verifică documentele cu 2-3 săptămâni înainte de plecare, astfel încât să ai timp suficient să le preschimbi în cazul în care urmează să expire sau au expirat deja.

Nu pleca fără accesoriile esențiale

Atât în România cât și în alte state, conducătorii auto sunt obligați prin lege să aibă mașinile echipate cu trusă de prin-ajutor, extinctor și triunghi reflectorizant. Așadar, aceste accesorii trebuie să existe neapărat în mașină, iar alături de ele ar trebui să mai ai în vedere și altele care nu sunt obligatorii, însă pot fi extrem de utile în caz de nevoie.

Ne referim la o roată de rezervă, cric, cheie pentru desfacerea prezoanelor, un compresor sau o pompă pentru pneuri, cabluri de alimentare pentru baterie, șufă de tractare și o trusă cu scule esențiale. De asemenea, este bine să ai în mașină, pentru orice eventualitate, un bidon de ulei și un altul cu antigel, dar și o canistră cu benzină sau motorină, împreună cu o pâlnie pentru rezervor.

Ținând cont de aceste recomandări poți considera că mașina este pregătită pentru roadtrip, așa că te poți ocupa și de celelalte detalii ale călătoriei, iar apoi să pleci fără grijă la drum.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close