Antena 3 CNN Economic Cum a ajuns o pâine albă feliată peste 10 lei/kg în magazine

Cum a ajuns o pâine albă feliată peste 10 lei/kg în magazine

Preţul pâinii la începutul anului 2022 trece de 10 lei/kg pentru o pâine albă feliată. A crescut de la 3% până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cum a ajuns o pâine albă feliată peste 10 lei/kg în magazine
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    04 Feb 2022   •   23:25

Preţul pâinii la începutul anului 2022 trece de 10 lei/kg pentru o pâine albă feliată. El a crescut de la 3% până la 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în funcţie de gramaj, tip sau producător, arată datele colectate de ZF de la jucători din piaţa de morărit şi panificaţie şi din retailul modern.

„Avem o creştere în 12 luni de 2,8% la preţul pâinii, pentru că atât a putut suporta consumatorul.

Pe raft, preţurile au crescut între 6% şi 10% pentru specialităţi, deoarece grâul de panificaţie este la maxime istorice, de 1.400 lei/tonă în portul Constanţa, iar ureea este, în medie, 4.000 de lei/tonă“, a spus Ovidiu Bucătaru, CFO, Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Alimentele care s-au scumpit în ianuarie 2022, la nivel global. Uleiurile vegetale înregistrează un record

Indicele prețurilor la alimente, la nivel global, a înregistrat o medie de 135,7 puncte luna trecută, față de 134,1 în decembrie, potrivit raportului Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește modificările prețurilor internaționale ale produselor alimentare cele mai comercializate la nivel global.

Indicele uleiurilor vegetale a crescut cu +4,2% în ianuarie față de decembrie, atingând un nivel record. Prețurile lactatelor au crescut cu +2,4% pentru a cincea lună consecutiv, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate de laptele praf degresat și unt.

Prețul cărnii a crescut în ianuarie, în timp ce zahărul a fost singurul care a înregistrat o scădere de -3,1% față de luna precedentă, potrivit Reuters.

Prețurilor cerealelor au crescut cu 0,1%, porumbul înregistrând o creștere de +3,8%, stimulat de îngrijorările legate de condițiile de secetă din America de Sud, iar prețurile mondiale la grâu au scăzut cu -3,1% datorită recoltelor mari din Australia și Argentina.

 

×
Subiecte în articol: pâine albă prețul magazine
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close