Antena 3 CNN Economic Efectul domino al crizei din Ucraina asupra gazului | Acesta „s-ar epuiza în 6 săptămâni” dacă livrările rusești către Europa se opresc astăzi

Efectul domino al crizei din Ucraina asupra gazului | Acesta „s-ar epuiza în 6 săptămâni” dacă livrările rusești către Europa se opresc astăzi

Amenințarea escaladării militare în Ucraina crește presiunea pe piața europeană de gaze. Șansele ca Rusia să-și reducă în mod intenționat exporturile sunt îndepărtate. Dar orice întrerupere a volumelor conductelor ar putea duce la haos energetic în Europa și ar putea afecta piețele globale de gaz și energie.

Efectul domino al crizei din Ucraina asupra gazului | Acesta „s-ar epuiza în 6 săptămâni” dacă livrările rusești către Europa se opresc astăzi
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    09 Feb 2022   •   08:34

Pe fondul crizei energetice și ucrainene, firma de consultanţă Wood Mackenzie analizează mai multe scenarii pentru piața europeană a gazelor. Întrucât Europa este foarte dependentă de livrările rusești, firma evidenţiază riscurile pentru toți jucătorii implicați.

Cât de dependentă este Europa de gazul Rusiei?

Rusia a furnizat 168 de miliarde de metri cubi în Europa în 2021, în scădere față de 191 de miliarde de metri cubi în 2019, dar încă satisface aproximativ o treime din cerere. Volumele care ajung în Europa care tranzitează prin Ucraina s-au înjumătățit din 2019, dar sunt încă de 40 de miliarde de metri cubi pe an – aproximativ 8% din cererea totală.

Nord Stream 2, ultimul pas în planul Rusiei de a-și crește exporturile către Europa în timp ce eludează Ucraina, așteaptă încă aprobarea finală din partea UE. Germania este cel mai mare cumpărător de gaz rusesc (40 Bcm), dar Italia, Austria și Slovacia sunt cele mai dependente de gazul de tranzit al Ucrainei.

A devenit GNL mai important?

Da, importurile s-au dublat în ultimii câțiva ani și au contribuit cu 20% la aprovizionarea Europei în 2021. Capacitatea globală de GNL este limitată până când noi proiecte vor intra în funcțiune în câțiva ani, dar este o ofertă flexibilă care se poate muta acolo unde este cererea.

Volumul de GNL în Europa a crescut în trimestrul IV pentru a atinge niveluri record în ianuarie. Temperaturile mai calde din Asia i-au determinat pe comercianții de GNL să redirecționeze mărfurile pentru a profita de prețurile mai mari din Europa, reducând temporar cerințele cumpărătorilor europeni de importuri rusești.

Totuși, acest lucru s-a inversat acum odată cu sosirea vremii reci, care a ridicat prețurile spot la GNL din Asia.

Europa are nevoie de volume mai mari de gaz rusesc anul acesta?

Da, ne așteptăm ca importurile de conducte rusești să crească cu 20% peste minimele din ianuarie în următoarele câteva luni, în concordanță cu capacitatea rezervată la sfârșitul anului 2021. Volumele mai mari sunt necesare nu doar pentru a trece peste această iarnă, ci și pentru a se pregăti pentru următoarea. Stocurile sunt deja cu mult sub media pe 5 ani și vor fi cu mult sub jumătate din punctul minim sezonier „normal” în martie.

Chiar dacă gazul rusesc continuă să curgă primăvara și vara, iarna 2022/2023 va începe la fel ca și aceasta - cu stocurile la un nivel record. Asta presupunând că nu mai este disponibil gaz rusesc pentru export, nici prin Nord Stream 2, nici prin alte rute.

Dacă toate fluxurile de gaze s-ar opri astăzi, stocarea de gaz existentă s-ar epuiza în 6 săptămâni.

Poate Europa să facă față fără gaz rusesc?

Nu, nu credem că guvernele europene ar putea accepta blocarea importurilor rusești chiar dacă există o invazie pe scară largă a Ucrainei. S-ar dovedi imposibil de găsit volume alternative pentru a satisface 28% din cererea anuală. Dacă toate fluxurile de gaze s-ar opri astăzi, stocarea de gaz existentă s-ar epuiza în 6 săptămâni; distrugerea cererii ar fi masivă; iar dacă întreruperea s-a prelungit, inventarul de gaz nu ar putea fi reconstruit pe parcursul verii.

Ne-am confrunta cu o situație catastrofală de depozitare aproape de zero gaze pentru iarna viitoare. Acest scenariu evidențiază cât de dependentă a devenit Europa de gazul rusesc și rolul critic pe care diplomația și sensibilitățile comerciale trebuie să-l joace pentru a se asigura că aprovizionarea continuă să curgă.

Ce se întâmplă dacă volumele de tranzit prin Ucraina sunt perturbate?

Acest lucru s-ar putea întâmpla ca o consecință neintenționată în cazul unei invazii ruse. Pierderea acestor volume ar putea fi mai ușor de gestionat, în special în timpul verii, când cererea este mai mică; și dacă Rusia ar fi dispusă să redirecționeze gazul pentru a utiliza capacitatea de rezervă în conducta din Belarus până în Polonia.

Dar chiar și cu opțiunea Belarus, Europa ar trebui să tragă toate pârghiile din sistemul energetic pentru a menține luminile aprinse – reducând arderea gazelor și pornind centrale nucleare și pe cărbune (cu toate reacțiile în jurul emisiilor mai mari care ar aduce); maximizarea producției locale de gaze (Norvegia, Țările de Jos) și a importurilor prin conducte (Algeria, Azerbaidjan); și convingerea cumpărătorilor asiatici să treacă la cărbune și să elibereze GNL.

Însă ar fi doar o soluție temporară să treci peste vară și ar părăsi Europa cu volume de depozitare periculos de scăzute până în iarna anului 2022/2023.

Prețurile mari sunt o problemă doar pentru acest an?

Depinde. O dezamorsare a tensiunii militare ar duce rapid la scăderea prețurilor la sfârșitul iernii, deși este greu de imaginat că piața poate reveni la nivelurile de dinainte de criză fără primă de risc după tot ce s-a întâmplat. Orice alt scenariu și reacția inițială ar vedea prețurile explodând.

Probabilitatea este ca Europa să se confrunte cu prețuri ridicate în comparație cu anii trecuți,  până când o nouă aprovizionare, în principal din Qatar și SUA, va deveni disponibilă la mijlocul deceniului.

Care sunt implicațiile pentru piața globală de gaz?

În primul rând, poziția aparent puternică a Rusiei față de clienții săi europeni nu este chiar ceea ce pare. Rusia are, de asemenea, multe de pierdut – nu în ultimul rând reputația sa de furnizor de încredere de gaze; și Nord Stream 2 care este în pericol să devină un elefant alb. Dacă Europa alege să renunțe la gazul rusesc, este un semnal optimist pentru dezvoltatorii de GNL din SUA, Qatar și nu numai.

În al doilea rând, există impactul creșterii prețurilor și al incertitudinii aprovizionării asupra cererii de gaze, în Europa și în alte părți. Europa ar putea folosi criza pentru a-și împinge și mai mult planurile pentru zero net. Creșterea pe piața globală pe termen mai lung este legată de Asia, gazul înlocuind cărbunele pentru a satisface cererea în creștere de energie și a reduce emisiile. Prețurile ridicate și volatilitatea ajută deloc cauza.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close