Antena 3 CNN Economic Exclusiv. Documentul care arată greşelile făcute de INS în calcularea PIB-ului

Exclusiv. Documentul care arată greşelile făcute de INS în calcularea PIB-ului

Exclusiv. Documentul care arată greşelile făcute de INS în calcularea PIB-ului
Sursa foto: Foto: 123rf.com
de M.Z.    |    04 Ian 2013   •   15:26

Antena 3 a obţinut, în exclusivitate, documentul care arată diferenţele între datele statistice provizorii şi cele definitive ale INS, după ce institutul a calculat greşit PIB-ul.

Astăzi, premierul în prima şedinţă de guvern din 2013 a anunţat că-l va schimba pe şeful INS, despre care spune că din 2003 până în 2010 a calculat în plus, iar acum diferenţa a fost în minus.

Documentul arată că datele provizorii care au trimise de Institutul Naţional de Statistică (INS) la Ministerul de Finanţe, respectiv produsul intern brut (PIB) aferent anului 2011, erau de 578,6 miliarde lei.

În realitate, PIB-ul a fost de 556,7, ceea ce înseamnă o diferenţă de 21,9 miliarde de lei, sumă de care s-a plâns premierul Victor Ponta şi care a generat nevoia unei scăderi de aproximativ un miliard de lei din cheltuielile bugetare pe care guvernul Ponta poate să le facă pentru anul viitor.



Diferenţe mai pot fi observat şi la cifrele din perioada 2003-2010, unde este vorba de această dată de diferenţe pe plus, nu pe minus.

Spre exemplu, în 2003, dacă se estima un PIB provizoriu de 189, acesta a fost de 197, practic, la bugetul de stat au venit mult mai mulţi bani, adică 8 miliarde lei în plus.

Şi în 2010, dacă iniţial INS previziona un produs intern brut de 513 miliarde lei, acesta a fost mult mai mare, de 523 miliarde lei.


Probleme cu INS au mai fost tot când Vergil Voineagu era la conducere, în perioada guvernării Emil Boc, când au fost probleme în organizarea recensământului la nivel naţional.






×
Subiecte în articol: PIB Victor Ponta
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close