Antena 3 CNN Economic Fost ministru al Economiei, despre creşterea dobânzii: "BNR a acționat ca un pompier piroman. Îndatorarea masivă a statului continuă"

Fost ministru al Economiei, despre creşterea dobânzii: "BNR a acționat ca un pompier piroman. Îndatorarea masivă a statului continuă"

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a explicat efectele asupra puterii de cumpărare după ce BNR a decis, astăzi, să crească din nou dobânda. "BNR că a acționat ca un pompier piroman", spune acesta.

Fost ministru al Economiei, despre creşterea dobânzii: "BNR a acționat ca un pompier piroman. Îndatorarea masivă a statului continuă"
Sursa foto: Profimedia
de Claudia Popovici    |    10 Ian 2023   •   16:24

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de marți, a hotărât să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an, începând cu data de 11 ianuarie 2023.

Conform fostului ministru al Economiei, Claudiu Năsui, BNR a majorat dobânda cheie pentru a reduce banii din piață „pe care tot ei i-au tipărit". 

"BNR crește din nou dobânda.

Asta înseamnă că cresc toate ratele. Pentru că ROBOR urmărește dobânda BNR. Iar IRCC este doar un ROBOR întârziat cu 6 luni. Deci dacă crește dobânda BNR, crește ROBOR și apoi întârziat crește și IRCC.

BNR face asta pentru a reduce banii din piață pe care tot ei i-au tipărit. Mai țineți minte pandemia? Afaceri închise și tone de bani tipăriți. Calea sigură către distrugerea puterii de cumpărare. Prea mulți bani care urmăresc prea puține bunuri și servicii.

"BNR că a acționat ca un pompier piroman"

"Nu e vina BNR că crește acum dobânda. E, însă, vina BNR că a acționat ca un pompier piroman.

Ei dau foc, după care tot ei vin să-l stingă. Foarte bine că îl sting, dar mai bine nu dădeau foc de la început. Și chiar și stingerea asta a focului a început mult prea târziu și mult prea anemic. Iar asta din motive 100% politice.

"Îndatorarea masivă a statului continuă"

Mai grav, chiar și acum, acțiunea BNR e în contradicție cu cea a guvernului, care el încă dă foc. Îndatorarea masivă a statului continuă, iar pentru asta BNR și sistemul bancar tot mărește masa monetară. Unul apasă pe frână, celălalt pe accelerat.

BNR a majorat dobânda. Cine va trebui să strângă cureaua

Cine pierde din toate astea? În primul rând toți cei care s-au îndatorat. Ei vor trebui să strângă cureaua, adică să-și reducă consumul, ca să poată plăti ratele. Dacă nu plătesc rata la bancă își vor pierde casa/terenul/investiția.

În al doilea rând vor suferi investițiile din privat. O dobândă mai mare înseamnă un cost al capitalului mai mare, ceea ce înseamnă mai puține investiții private. Ba chiar investițiile începute nu se vor mai termina. Vor falimenta și va veni acel val de falimente specific recesiunii.

"Factura pentru toate acestea încă nu a venit"

Nu era mai bine doar să nu-și crească statul cheltuielile în halul în care a făcut-o? Nu era mai bine să nu mai facă toate PNDL-urile, toate agențiile noi de stat și toate cheltuielile pe care le-au tot crescut?

Factura pentru toate acestea încă nu a venit. Dar creșterea dobânzii de azi grăbește momentul în care va veni", a scris fostul ministrul al Economiei, Claudiu Năsui, pe pagina sa de Facebook. 

 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close