Antena 3 CNN Economic Imobiliare Apartamentele se scumpesc, preţul caselor scade

Apartamentele se scumpesc, preţul caselor scade

Apartamentele se scumpesc, preţul caselor scade
Sursa foto: Foto: INTACT Images
17 Mai 2011   •   10:31

Apartamentele se scumpesc din nou. Deşi vânzările merg încă destul de prost, proprietarii de locuinţe vechi nu se îndură să lase la preţ, chiar dimpotrivă. De la începutul lui 2011, preţurile afişate la vânzare au fost cu aproape 3% mai mari faţă de finele lui 2010.

Cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc în Constanţa. Numai în primul trimestru, metrul pătrat util de apartament vechi s-a scumpit cu 2,7% faţă de ultimul trimestru din 2010. Pe locurile următoare în topul scumpirilor figurează Timişoara cu 1,5% şi Bucureşti 0,8%.

Creşteri uşoare de preţ se constată şi la apartamentele noi. Cluj-Napoca conduce clasamentul cu 5,3%, urmat de Bucureşti cu 1,4% şi Constanţa 1,2%.

Spre deosebire de apartamente, casele şi vilele s-au ieftinit semnificativ, atât cele construite înainte de 1990, cât şi după.  În cazul celor vechi, clasamentul reducerilor de preţuri este condus de Timişoara (14,6%), iar la cele noi, de Constanţa (7,2%).

Românii care au investit masiv în terenuri în anii dinaintea crizei mai au de aşteptat până să-şi recupereze banii. Preţurile terenurilor intravilane continuă să scadă în marile oraşe, cele mai mari reduceri fiind la Braşov, de 15,8% şi la Cluj de 13,7%. În Capitală, metrul pătrat de teren s-a ieftinit cu 3%. În alte mari oraşe, cum este Timişoara, de exemplu, preţurile terenurilor nu s-au modificat de la începutul lui 2010.

×
Subiecte în articol: Timisoara terenuri
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close