Antena 3 CNN Economic Imobiliare Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare

Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare

Locuinţele cu risc seismic I vor fi asigurate doar după consolidare
Sursa foto: cladiri
31 Mar 2010   •   18:56

Guvernul a decis ca apartamentele din blocuri încadrate în clasa I de risc seismic să nu fie asigurate împotriva cutremurului decât după consolidare, chiar şi după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, potrivit Mediafax.

Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului. "Introducem o interdicţie de asigurare a locuinţelor situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor. Au dreptate asiguratorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate în cazul acestor clădiri, este vorba de o certitudine că vor cădea şi, atunci, indirect obligăm şi proprietarii să se încadreze în programul aflat la Ministerul Dezvoltării şi în care în fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se alocă", a menţionat ministrul Administraţiei, Vasile Blaga.

Potrivit unui document citat de agenţia de presă, elaborat la începutul lunii martie, este amintit că Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor nu prevede nicio excepţie de la această obligativitate, dar se menţionează în acelaşi timp că, în cazul locuinţelor situate în clădirile cu risc seismic ridicat, producerea daunelor constituie "o certitudine", din cauza gradului de avariere, şi nu o probabilitate, ceea ce încalcă principiile fundamentale de desfăşurare a activităţii de asigurare, conform cărora riscul asigurat este un eveniment viitor posibil, dar puţin probabil.

"Ca urmare, s-a propus de către industria asigurărilor ca locuinţele aflate în această situaţie să fie exceptate de la asigurarea obligatorie şi să fie asigurate pentru oricare din riscurile prevăzute de Legea 260/2008 numai după consolidarea clădirilor în care se află. Astfel, propunerea ca locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic să nu se asigure pentru niciunul din riscurile prevăzute de lege, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor, a fost introdusă în proiectul de modificare a Legii 260/2008", potrivit documentului.

Conform Prefecturii Bucureşti, dacă s-ar produce un cutremur mai mare de 7 grade Richter în Capitală pot fi distruse sau avariate circa 35.000 de construcţii, în municipiu fiind identificate mai mult de 5.000 de construcţii cu grad de risc seismic ridicat, dintre care 392 clădiri multietajate sunt în clasa de risc seismic I.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: locuinte risc seismic
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close