Antena 3 Economic Industria alimentară europeană, în criză. Ce planuri are UE

Industria alimentară europeană, în criză. Ce planuri are UE

15 Sep 2016   •   11:26
Industria alimentară europeană, în criză. Ce planuri are UE

La începutul acestei săptămâni, miniştrii Agriculturii din statele membre, inclusiv Achim Irimescu, s-au întâlnit la Bratislava la o întâlnire informală organizată cu scopul de a clarifica ce se întâmplă în relaţiile dintre fermieri şi marile lanţuri de magazine. Se aduce tot mai des în discuţie varianta adoptării unei legislaţii comunitare prin care să se ţină în frâu puterea de negociere a retailerilor în raport cu furnizorii lor.

Aflată în plină criză a preţurilor, industria alimentară europeană aşteaptă mai mult ca oricând o decizie din partea ComisieI Europene ale cărei măsuri s-au dovedit ineficiente până acum. După ce au alocat în mai multe rânduri ajutoare financiare celor mai afectate sectoare (lapte, carne, fructe, legume), privirea Comisiei se întreaptă tot mai mult către relaţia dintre retaileri şi producătorii alimentari considerând că dezechilibrul dintre cele două forţe este unul dintre factorii care menţin preţurile jos. De fapt, aceasta a fost şi principala temă de discuţie a miniştrilor Agriculturii din statele membre întruniţi în perioada 11-13 septembrie la Bratislava pentru o întâlnire informală. Mai mult, la începutul acestui an, DG Agri a creat un grup de lucru creat din 12 experţi (The Task Force) - profesori universitari, manageri  din cadrul unor mari companii de retail, fermieri etc- care se întâlnesc periodic pentru a găsi acele soluţii necesre pentru a creşte puterea fermierilor în cadrul lanţului alimentar. Acest grup de lucru are misiunea de a elabora, până la sfârşitul acestei toamne, un raport final cu privire la situaţia din piaţă care să includă şi recomandări concrete de politici şi iniţiative legislative pe acesată temă.

Continuarea pe economica.net

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
TOP articole pe Antena 3:
Parteneri
x close