Antena 3 CNN Economic "Greii" din BNR, afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu. Isărescu a câştigat peste 1.000.000 lei într-un an, acum riscă să-şi piardă funcţia

"Greii" din BNR, afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu. Isărescu a câştigat peste 1.000.000 lei într-un an, acum riscă să-şi piardă funcţia

Veniturile celor din conducerea BNR sunt afectate zdravăn de interzicerea cumulului pensie-salariu, iar Mugur Isărescu şi Dan Radu Ruşanu sunt în pericol să-şi piardă funcţia, pe motiv că depăşesc vârsta.

"Greii" din BNR, afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu. Isărescu a câştigat peste 1.000.000 lei într-un an, acum riscă să-şi piardă funcţia
Sursa foto: Colaj Hepta
de Georgiana Adam    |    05 Iul 2021   •   15:28

În total, şase din cei nouă membri ai conducerii Băncii Naţionale ar urma să fie afectaţi de prevederea amintită, potrivit adevarul.ro.

Totul, după ce Parlamentul a primit luna trecută o adresă semnată de Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în care atrăgea atenţia că prin modul în care este formulat proiectul de lege care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat nu ar permite continuarea activităţii celor care au trecut de vârsta de 70 de ani.

Mugur Isărescu şi Dan Radu Ruşanu, cei mai afectaţi

În această situaţie se află două treimi din membrii CA al BNR. O problemă vor avea membrii din Consiliul de Administraţie al BNR care au peste 70 de ani: Mugur Isărescu (care în august face 72 de ani) şi Dan Radu Ruşanu (71 de ani). 

Ei ar putea să-şi piardă mandatele în cazul în care după vârsta de 70 de ani nu mai poţi lucra deloc la stat. În plus, cei doi lideri BNR sunt şi beneficiarii unor venituri serioase, atât în ceea ce priveşte salariul, cât şi în ceea ce priveşte pensia.

Ultima declaraţie de avere a lui Mugur Isărescu, din iunie 2020, adică cea aferentă anului 2019, arată că guvernatorul BNR a încasat aproximativ 900.000 de lei ca salariu, iar veniturile din pensie s-au ridicat la 160.000 de lei. 

La rândul său, Dan Radu Ruşanu, fost greu al PNL, a primit 53.000 de lei drept indemnizaţie de la BNR, pentru o jumătate de an, în 2019, ex-liberalul fiind numit în instituţie de la începutul lunii iulie. 

Declaraţie de avere: Isărescu - 900.000 de lei salariu şi 160.000 de lei pensie

Astfel, 175.000 de lei au intrat în buzunarele lui Ruşanu şi din pensia încasată în 2019, adică lunar circa 14.500 de lei.

O a doua categorie a membrilor din CA al BNR afectaţi de interzicerea cumulului pensie-salariu la stat sunt persoanele care beneficiază de ambele venituri, dar au vârste între 65 şi 70 de ani. 

În această categorie se află prim-viceguvernatorul Florin Georgescu (67 de ani), Eugen Nicolăescu (65 de ani) şi Gheorghe Gherghina (65 de ani).
 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close