Antena 3 CNN Economic Lista produselor și serviciilor ale căror prețuri vor crește semnificativ! Cât vor plăti românii pentru un litru de benzină sau motorină

Lista produselor și serviciilor ale căror prețuri vor crește semnificativ! Cât vor plăti românii pentru un litru de benzină sau motorină

Antena 3 CNN a prezentat lista cu scumpirile pentru care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament.

de Laura Dinu    |    08 Sep 2023   •   09:33

TVA va crește de la 5% la 9% pentru locuințele de până în 120.000 de euro. Astfel, în cazul în care achiziționați o casă cu o valoare de 80.000 de euro, veți plăti în plus o sumă de 3400 de euro doar din această creștere a taxei pe valoare adăugată. 

TVA-ul va crește și pentru produsele tradiționale, dar și pentru produsele bio. De exemplu, laptele bio va avea un preț de 9,3 lei, spre deosebire de acum, când îl găsim la 9 lei. De asemenea, prețul pentru zacusca bio va crește la 26 de lei, față de 25 de lei, cât este acum. 

Se scumpesc și dulciurile, pentru că TVA-ul va crește și acolo, de la 9% la 19%. 

Cea mai mare lovitură vine însă în ceea ce privește carburanții, deoarece Ministerul Finanțelor își dorește să aplice o nouă regulă începând cu 2024. Mai exact, actualizarea accizei să fie făcută odată cu rata inflației. Dacă acest lucru se va întâmpla, prețul carburanților ar suferi o creștere de 14%. 

Asta înseamnă că prețul benzinei și al motorinei va crește cu 1 leu, iar litrul de GPL va crește cu 0,40 de bani. 

TVA-ul va crește de la 5% la 9% și pentru târguri, și pentru panourile fotovoltaice. 

De asemenea, va exista o creștere de la 5% la 19% și pentru transportul în scop turistic sau de agrement. De exemplu, dacă acum o plimbare cu telegondola costă 50 de lei, prețul va ajunge la 56,6 de lei. 

Și microbiștii vor avea de suferit, dar și cei cărora le plac distracțiile. Și asta deoarece TVA-ul va crește de la 5% la 19% pentru festivaluri, cluburi, dar și activități sportive. 

Dacă în acest moment prețul unui bilet la un meci de fotbal costă 100 de lei, după scumpire, iubitorii de sport vor avea de achitat 113 lei. 

TVA-ul va crește de la 5% la 9% și pentru produsele montane. 

×
Subiecte în articol: scumpiri TVA masuri austeritate
Parteneri
Se schimbă regulile la ITP! Klaus Iohannis a promulgat legea
x close