La ora 13.00, miniștrii au fost convocați în ședință. Cabinetul Ciolacu va analiza amendamentele depuse de parlamentari.
Înainte de ședința de Guvern, premierul Marcel Ciolacu va avea o nouă discuție cu președintele PNL, Nicolae Ciucă. După ședință, proiectul de asumare ajunge în Parlament.
La ora 17:00 este convocat plenul reunit al celor două camere în care Marcel Ciolacu va anunța că își asumă răspunderea pentru impunerea noilor taxe.
După angajarea răspunderii, opoziția are la dispoziție 3 zile pentru a depune moțiune de cenzură. Daca moțiunea nu este depusă, legea se consideră adoptată.
Exista însă posibilitatea atacării la CCR a legii care impune noi taxe. Termenul pentru sesizarea CCR este de 2 zile. Dacă legea nu este sesizată la Curte, merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Cei mai afectați români
Printre măsurile pentru care Guvernul își va asuma răspunderea se află mai multe creșteri de TVA.
Astfel, TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru târguri, panouri fotovoltaice și locuințe până în 120.000 de euro. Astfel, românii vor fi nevoiți să scoată în plus, față de ce și-au planificat, suma de 3200 de euro pentru casă, bani care se vor duce la stat.
Același lucru se va întâmpla și în cazul accesului la cinematografe și evenimente culturale, altele decât cele scutite conform art. 292 alin. (1) lit. m).
Pe de altă parte, taxa pe valoarea adăugată va crește de la 5% la 19% pentru transportul în scop turistic sau agrement.
TVA crește de la 5% la 9% și pentru festivaluri, cluburi și activități sportive, dar și pentru produsele montane, bio sau tradiționale.
Prețurile cresc și pentru alimentele cu concentrație mare de zahăr, după ce taxa pe valoarea adăugată va crește de la 9% la 19%.
Totodată, accesul la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, târguri și expoziții va fi mai scump, după ce TVA-ul crește de la 9% la 19%.
Taxa crește și pentru casele sociale, de la 5% la 9%.
Unde nu crește TVA-ul
Există însă și vești mai bune pentru români. Și asta deoarece TVA-ul rămâne la 9% pentru restaurante și hoteluri. La fel se întâmplă și în cazul alimentelor și medicamentelor.
Iar pentru cărți, lemne de foc, brichete, rumeguș și agentul termic, românii vor plăti în continuare o taxă de 5%.