Antena 3 CNN Economic Lovitură groaznică pentru români! Motivul pentru care creditele din România sunt mai scumpe decât cele din UE

Lovitură groaznică pentru români! Motivul pentru care creditele din România sunt mai scumpe decât cele din UE

Lovitură groaznică pentru români! Motivul pentru care creditele din România sunt mai scumpe decât cele din UE
Sursa foto: foto: captura Antena 3
01 Feb 2019   •   23:17

Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat vineri că motivul pentru care românii plătesc la credite o marjă a băncii mai mare decât în alte state din Europa este nivelul creditului mult mai scăzut față de celelalte țări.

Citește și: Mugur Isărescu nu are de gând să meargă la audierile din Parlament. "BNR nu primește ordine de la nimeni!"

"Marja băncii este o parte a sumei pe care cel care s-a împrmutat o restituie lună de lună băncii. Această marjă a băncii o face banca, în funcție de anumite riscuri, de anumite situații, de prevedere în viitor, de situație de conjunctură în prezent. La marja băncii se adaugă și ROBOR-ul", a explicat Vasilescu, potivit DCNews.ro.

Consilierul BNR susține că nu se poate reglementa marja băncii astfel încât să fie una apropiată de cea aplicată de aceleași instituții în țările vecine.

"Așa ceva nu se poate reglementa pentru că nu sunt aceleași situații. În România nu este aceeași situație nici măcar față de țările din jur și cu atât mai mult nu este aceeași situație față de vestul Europei sau de centrul Europei. În primul rând, în România avem o intermediere financiară ce arată nivelul creditului, adică volumul creditului, acordat populației și companiilor în raport cu PIB-ul țării, sub 30%. Media Uniunii Europene este de 100%, vârfurile acestui sistem în Uniunea Europeană se duc și la 300%, în Luxemburg înseamnă 500%. Deci cum ai putea să compari România cu Luxemburg, sau România cu Elveția sau România cu Marea Britanie? La noi nivelul intermedierii este foarte jos.(...)

În condițiile în care vânzările sunt mici, legea cererii și ofertei nu mai funcționează. Eu am fost în insula Kish, în Golful Persic, unde am vizitat o zonă economică specială. Mărfurile mi s-au părut foarte scumpe în comparație cu ce știam eu despre prețurile europene. Răspunsul la întrebarea de ce sunt atât de scumpe a fost că nu e cerere. Era limpede că atunci când nu e cerere, înseamnă că nu e dever. Profitul unui magazin, profitul unei bănci sau al unei întreprinderi se face în două feluri: din dever, când e lume multă care cumpără, sau din marjă, când urcă prețurile ca să acopere raportul dintre cererea mică și oferta mare. De ce sunt scumpe creditele în România, pentru că băncile fac profit din marjă. Nu au dever", a spus Adrian Vasilescu.

×
Subiecte în articol: Adrian Vasilescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close