Antena 3 CNN Economic Mai mulţi români pot ieşi la pensie cu doi ani mai devreme. Care sunt condiţiile

Mai mulţi români pot ieşi la pensie cu doi ani mai devreme. Care sunt condiţiile

Lista localităţilor unde românii se pot pensiona mai devreme şi fără a fi penalizaţi a fost extinsă. Pentru a beneficia de acest avantaj, locuitorii din zonele menţionate mai jos trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

Mai mulţi români pot ieşi la pensie cu doi ani mai devreme. Care sunt condiţiile
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    03 Oct 2020   •   10:45

Lista amintită a fost extinsă de sâmbătă, 3 octombrie, cu noi localităţi după intrarea în vigoare a Legii nr. 213/2020, privind sistemul unitar de pensii publice.

Cine se poate pensiona cu doi ani înainte de vârsta standard

Mai exact, persoanele care au locuit în aceste localităţi beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără a fi penalizate, potrivit mediafax.ro.

Totuşi, pentru a beneficia de aceste facilităţi, românii trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum:

Ce spune legea modificată

"(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Bacău şi Oneşti din judeţul Bacău, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localităţile Anina, Armeniş, Ciudanoviţa, Moldova Nouă, Oţelu Roşu şi Reşiţa din judeţul Caraş-Severin, localităţile Câmpia Turzii, Dej şi Turda din judeţul Cluj, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Brăneşti, Drăgoteşti, Fărcăşeşti, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopşoru, Rovinari, Urdari şi Turceni din judeţul Gorj, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Fârdea, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localitatea Mina Altân Tepe din judeţul Tulcea, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4)".
 

×
Subiecte în articol: pensie pensionare
Parteneri
O nouă lovitură pentru fraţii Tate: judecătorii au dat verdictul!
x close