Antena 3 CNN Economic Până să vândă acţiuni Petrom pe bursă, Renaissance are timp de achiziţii: cel mai cunoscut român de la Morgan Stanley va lucra în biroul ruşilor de la Londra

Până să vândă acţiuni Petrom pe bursă, Renaissance are timp de achiziţii: cel mai cunoscut român de la Morgan Stanley va lucra în biroul ruşilor de la Londra

Până să vândă acţiuni Petrom pe bursă, Renaissance are timp de achiziţii: cel mai cunoscut român de la Morgan Stanley va lucra în biroul ruşilor de la Londra
de Catalin Ciocan    |    30 Mai 2011   •   20:18

Bogdan Ciobotaru, director executiv in cadrul Morgan Stanley, a parasit banca de investitii americana dupa 10 ani de activitate in cadrul acesteia pentru a se alatura echipei Renaissance Capital din Londra, potrivit unor surse din piata de capital.

Contactat telefonic, Bogdan Ciobotaru nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu.

El a fost unul dintre oamenii care au lucrat la pregatirea ofertei pe care Morgan Stanley a facut-o statului roman pentru a castiga contractul de intermediere a tranzactiei prin care va fi vandut un pachet de 9,84% din OMV Petrom (SNP), o tranzactie estimata la o valoare de peste 500 milioane de euro.

Morgan Stanley facuse o oferta impreuna cu divizia de brokeraj locala a bancii Raiffeisen, dar a pierdut in fata consortiului condus de rusii de la Renaissance Capital, care au cerut un comision mult mai mic decat ceilalti ofertanti.

Bogdan Ciobotaru lucreaza la Morgan Stanley din 2001, pe pozitia de director executiv Piete Globale de Capital responsabil de zona Europei Centrale si de Est si Africa. Inainte de Morgan Stanley, Bogdan Ciobotaru a lucrat timp de doi ani pentru Philip Morris Romania, ca analist financiar. El a absolvit Academia de Studii Economice cu distinctia “Magna cum Laude”.

In ceea ce priveste piata romaneasca, Morgan Stanley a devenit cea mai vizibila banca de investitii la nivel local in perioada 2007 – 2008, printre mandatele castigate numarandu-se vanzarea grupului Rompetrol de catre Dinu Patriciu si asociatul sau american catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz (2007), incercarea esuata de a lista grupul de telecomunicatii RCS & RDS pe bursa de la Londra (2007) sau achizitia de catre banca de investitii Americana a societatii locale de brokeraj HTI Valori Mobiliare (2008), avand totodata actiuni la cele mai importante companii de la Bursa, dar si la unele dintre societatile de pe RASDAQ.

Intr-unul din putinele interviuri acordate, Ciobotaru spunea in 2008 pentru Business Standard, ca Morgan Stanley are o expunere in Romania de sute de milioane de euro, mai mare decat investitiile pe piete mai dezvoltate, precum Ungaria sau Cehia. Ulterior, banca de investitii americana si-a redus puternic expunerea, retragandu-se inclusiv din actionariatul HTI. Ultima batalie pierduta s-a inregistrat la licitatia organizata de statul roman pentru selectia unui consultant, care sa intermedieze vanzarea unui pachet de 9,84% din Petrom pe bursa de la Bucuresti, unde Morgan Stanley alaturi de alti grei ai lumii financiare precum Goldman Sachs, Nomura, ING si UBS au pierdut in fata rusilor de la Renaissance Capital.

Rusii de la Renaissance Capital sunt acum in pozitia in care au anuntat planuri ambitioase, pregatind inclusiv deschiderea unui birou aici. Renaissance este interesata si de ofertele de actiuni de la Transelectrica, Transgaz si Romgaz, urmarind totodata si segmentul de fuziuni si achizitii (M&A).

Trecerea lui Bogdan Ciobotaru la Renaissance este explicabila si prin faptul ca seful bancii de investitii rusesti pentru segmentul de Noi Piete este John Porter, fost managing director la Morgan Stanley. Porter, care acum ocupa aceeasi functie in cadrul Renaissance Capital, parasise grupul american in 2008 dupa 17 ani de activitate, perioada in care a condus operatiunile pe piata de capital ale Morgan Stanley din Orientul Mijlociu si Africa.

×
Subiecte în articol: OMV Petrom bursa
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close