Antena 3 CNN Economic Pe timp de criză, băncile propun clienţilor datornici reeşalonări sau refinanţări de credite

Pe timp de criză, băncile propun clienţilor datornici reeşalonări sau refinanţări de credite

Pe timp de criză, băncile propun clienţilor datornici reeşalonări sau refinanţări de credite
Sursa foto: Foto: cronicadeiasi.ro
01 Iun 2011   •   22:15

Cine nu plăteşte, negociază. Volumul mare de executări silite apărute pe criză a schimbat atitudinea băncilor. Pentru că nu recuperează repede banii preferă să negocieze cu clientul o reeşalonare sau o refinanţare a creditului. La confiscarea bunurilor se ajunge în ultimă instanţă şi toată lumea pierde.

Spre exemplu, o benzinărie de lângă Bacău, care avea magazin, terasă, restaurant şi chiar câteva camere pentru cazare, a funcţionat numai doi ani şi jumătate. Investiţia s-a ridicat la peste 500.000 de euro.

"Nu a avut capacitatea necesară de a face faţă modificărilor generate de criză, concretizate în creditele restante, achitarea unor furnizori şi contractarea unor credite bancare", a explicat Boris Balanovici, lichidator judiciar.

Banca a încercat să vândă benzinăria ca afacere. După mai multe licitaţii, preţul i-a scăzut la jumătate. Nici aşa nu are cumpărători.

 


Lângă benzinărie, ar fi trebuit să se construiască o grădiniţă de 5 stele, însă nu va mai fi. Asta pentru că unitatea de învăţământ a fost executată silit de către bancă din cauza datoriilor imense.

Deşi terenul şi clădirea din Oradea valorează 300.000 de euro, se licitează la jumătate. Când au văzut că vând greu, bancherii au început să evite executările.

"Fie că este vorba de o reeşalonare, o rescadenţare, se pot  găsi soluţii să rezolvăm situaţiile neplăcute", a spus Andrei Dorcioman, şeful Corpului executorilor bancari al unei bănci comerciale.

Bancherii refuză să spună câte afaceri, case, maşini sau terenuri au recuperat de la datornici în ultimii doi ani. Sau valoarea acestora. Spun doar că nu scot totul la vânzare ca să nu dezechilibreze piaţa.

"Odată ce garanţiile vor fi lansate în piaţă în număr mare, automat preţul lor va fi scăzut", a apreciat Diana Ţăruş, analist financiar.

Valoarea creditelor restante cel puţin o zi a crescut cu un procent în martie, faţă de februarie şi cu 10% în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai mult cele în lei. Restanţele românilor reprezintă opt procente din valoarea tuturor creditelor date de bănci.


 


×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close