Antena 3 CNN Economic Câți bani a strâns la Pilonul II de pensii un angajat cu un salariu mediu, în ultimii 15 ani | Când se pot retrage banii

Câți bani a strâns la Pilonul II de pensii un angajat cu un salariu mediu, în ultimii 15 ani | Când se pot retrage banii

Guvernul a decis să majoreze contribuția la Pilonul II de pensii. Din 1 ianuarie 2024, contribuția va creste de la 3,75 la 4.75%.

de Laura Dinu    |    09 Noi 2023   •   04:00

Ne apropiem astfel de pragul de 5 procente, după o întârziere de 8 ani, pentru că Executivul promisese acest prag încă din 2016. Totuși, în ultimii 15 ani, sumele acumulate în pilonul II de pensii private ale românilor au ajuns la aproape 7% din PIB, adică aproape 90 de miliarde de lei.

Câți bani a strâns la Pilonul II un angajat cu salariul mediu, în ultimii 15 ani

Un angajat care a câștigat salariul mediu pe economie între 2008 și 2023 și a contribuit la Pilonul II a strâns în cont aproximativ 36 de mii de lei. Suma putea fi cu peste 30% mai mare, dacă Guvernul majora contribuția, așa cum își asumase inițial. 

”Acum ne aflăm într-un proces de recuperare. Sper că vom vedea o creștere de la 3,75 la 4,75 care a fost legalizată de Guvern și care este un angajament în PNRR”, a declarat Radu Crăciun, președintele APAPR. 

Peste opt milioane de români au contribuit, în ultimii 15 ani, la Pilonul II de pensii

Peste opt milioane de români au contribuit, în ultimii 15 ani, la Pilonul II de pensii. Fondurile de pensii private au ajuns la peste 117 miliarde de lei. Până acum, aproximativ 130 de mii de persoane au beneficiat de bani. Banii se primesc atunci când participanții se pensionează pentru limită de vârstă sau pe caz de boală. În caz de deces, sumele acumulate ajung la familie. 

Cea mai bună alternativă la sistemul public de pensii

Pensiile private reprezintă o alternativă sigură la sistemul public de pensii, tot mai afectat de îmbătrânirea populației și natalitatea scăzută. 

”Îmbătrânirea populației are o dimensiune îngrijorătoare care arată cât de complex este sistemul de pensii în întreaga lume. Sistemul de pensii private este mult mai extins în țările dezvoltate. Iar în România, pensiile private reprezintă 7% din PIB. Fondurile de pensii private din România sunt, după bănci, cel mai important actor din sectorul financiar”, a afirmat Mugur Isărescu, guvernator BNR. 

Și pentru Guvern, fondurile de pensii privat reprezintă o sursă de finanțare importantă. 

”Sectorul de pensii private şi cel bancar reprezintă principalele surse de finanțare a datoriei publice interne. Sistemul de pensii private asigură în jur de 22 la sută din necesarul intern de finanțare”, a explicat și Dan Armeanu, vicepreședintele ASF.

Angajații care nu contribuie la Pilonul II de pensii

Sistemul a tot suferit modificări. Recent, prin legea taxelor dată de Guvernul Ciolacu, celor 750.000 de salariați din construcții și agricultură care nu contribuie la Pilonul II până în 2028, li s-au adăugat și aproximativ 200.000 de angajați din IT. Ca să aibă economii în acest pilon, trebuie să facă o cerere către angajator. 

Cum pot afla românii câți bani au strâns

Românii pot afla rapid, online, câți bani au strâns. Mai întâi trebuie să intre pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, ca să afle la ce administrator sunt alocați, dacă nu știu deja asta. Apoi își vor crea un cont pe site-ul administratorului, unde vor vedea toate contribuțiile virate în numele lor, dar și suma totală. 

×
Subiecte în articol: pilonul II de pensii
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close