Antena 3 CNN Economic Pilonul II de pensii. Suma medie pe care o au în cont românii care au cotizat timp de 15 ani

Pilonul II de pensii. Suma medie pe care o au în cont românii care au cotizat timp de 15 ani

Din 2008, aproximativ 200.000 de români au cotizat constant la Pilonul II de pensii. Aceşti veterani au adunat peste 180 de cotizaţii lunare şi un procent substanţial de dobândă.

Pilonul II de pensii. Suma medie pe care o au în cont românii care au cotizat timp de 15 ani
Sursa foto: Profimedia
de Alexandra Dima    |    29 Aug 2023   •   14:05

În jur de 200.000 de români au cotizat din prima zi în care a fost lansat Pulonul II de pensii în România şi au ajuns, după 15 ani, să aibă în medie 48.000 de lei în cont.

Din cei 48.000 de lei, aproximativ 36.000 de lei reprezintă viramentul din salariu, iar restul sumei este dobânda. În comparaţie, 8 milioane de români deţin în momentul de faţă o valoare medie a contului şi de aproximativ 13.600 de lei, notează Observator. 

Din 2024, contribuţia către pensiile private va creşte cu un punct procentual de la 3,75% la 4,75%, potrivit deciziei guvernului corelată cu cu prevederile din PNRR.

În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, de 21,25% ajunge la pensia de stat - Pilonul I. De anul viitor, procentul va creşte la 4,75, dar şi cota s-ar putea micşora - de la 25% la 20%, ceea ce înseamnă mai mulţi bani economisiţi direct pentru pensie.  

Participarea la Pilonul II este obligatorie atunci când o persoană de până în 35 de ani începe să muncească. Pentru cei cu vârste între 35 și 45 de ani aderarea este opțională. Banii românilor se strâng în unul dintre cele şapte fonduri ale pilonului doi, administrate de companii private.

Contribuţiile pentru pensiile private, scutite de impozit de la 1 ianuarie 2024

Contribuţiile pentru pensiile private vor fi, pe viitor, scutite de impozit. Deputaţii au votat o propunere potrivit căreia statul nu mai poate impozita suma adunată de oameni, din contribuții, la fondurile private de pensii. Prin urmare, vor fi supuse taxării doar câştigurile pe care administratorii acestori fonduri le-au avut, în urma administrării banilor. Iar măsura se referă la Pilonul doi şi trei de pensii.

Măsura,  care face parte din modificarea Codului fiscal, a venit după ce mai mulţi dintre cei ajunşi la vârsta pensionării au constatat că sumele pe care le-au retras sunt mai mici cu până la 10%, în urma taxelor percepute de stat. 

×
Subiecte în articol: pilonul II de pensii
Parteneri
Incendiu puternic în cartierul Aviației din București
x close