Conform unui raport al Curţii de Conturi, România se află pe locul doi în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte populaţia expusă riscului sărăciei şi excluziunii sociale. În total, în 2017, peste 7 milioane de români au fost expuşi sărăciei. Ne depăşesc doar bulgarii.
Totuşi, faţă de anul 2008, România a redus cu peste 2 milioane numărul cetăţenilor aflaţi în pragul sărăciei. Iar faţă de anul 2016 numărul persoanelor aflate în categoria de risc a scăzut cu peste 650 de mii. În statistici, doar Polonia stă mai bine la acest capitol.
Curtea de Conturi constată însă că fenomenul rămâne totuşi la un nivel ridicat chiar dacă de la an la an numărul persoanelor aflate în pragul sărăciei se reduce. De exemplu în 2016 faţă de 2017 procentul a scăzut de la aproape 39 % la 36%.
În continuare însă decalajul dintre bogaţi şi săraci şi dintre rural şi urban se menţine la un nivel ridicat în ţara noastră. De asemenea, inegalitatea veniturilor este printre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. O altă problemă o reprezintă accesul la educaţie şi la asistenţă medicală.
În ultimul deceniu, în ţări precum Belgia, Danemarca, Grecia, Spania sau Italia, numărul persoanelor sărace a crescut.