Antena 3 CNN Economic România se pregătește să piardă jumătate de miliard de euro din PNRR. Guvernul nu cedează la cererile Comisiei și speră să recupereze banii după alegeri

România se pregătește să piardă jumătate de miliard de euro din PNRR. Guvernul nu cedează la cererile Comisiei și speră să recupereze banii după alegeri

Guvernul ar putea pierde anul acesta jumătate de miliard de euro din PNRR. 

de Alina Tănase    |    24 Mai 2024   •   11:19

Este vorba despre bani aferenți tranșei a treia din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Comisia Europeană nu acceptă modificările condițiilor propuse de Executivul de la București și cere scăderea pragurilor la impozitul pe venit al microîntreprinderilor. 

"Surse guvernamentale susțin că, în momentul de față, negocierile cu Comisia Europeană privind cererea de plată nr. 3 sunt înghețate până în toamnă.

Atunci, România va face o ultimă încercare de a-i convinge pe negociatorii de la Bruxelles să accepte modificarea PNRR.

Principala piedică o reprezintă condițiile privind pragul de impozitare la microîntreprinderi.

Blocajul major pentru cererea a treia de plată din PNRR este pe microîntreprinderi

Comisia a cerut încă de anul trecut ca guvernul să reducă pragul la impozitarea microîntreprinderilor de la 1 milion de euro la 60.000 de euro, așa cum este prevăzut în PNRR.

Astfel, IMM-urile cu o cifră de afaceri între 60.000 de euro și un milion nu ar mai trebui să plătească un impozit de 1% din cifra de afaceri, ci de 16% din profit.

Însă coaliția PSD-PNL a decis să scadă numai până la 500.000 de euro pragul cifrei de afaceri pentru impozitarea cu 16% a profitului, condiție neacceptată de Bruxelles.

Cerea de plată nr. din PNRR este de aproape 3 miliarde de euro

Cererea de plata nr. 3 are o valoare de 2,7 miliarde de euro și presupune patru reforme esențiale pe care România trebuie sa le pună în practică. Ele se referă la pragul de la microîntreprinderi, la numirile la șefia companiilor de stat din Energie, la numirea șefilor AMEPIP, super-agenția guvernamentală care gestionează toate companiile de stat, precum și la situația regiei RAPPS, a cărei activitate este secretizată și nu respectă regulile de transparență.

În toate negocierile avute din iarnă și până acum cu reprezentanții tehnici ai Comisiei, Ministerul de Finanțe nu a reușit să îi convingă să accepte ca România să rămână cu pragul de 500.000 de euro.

Deblocarea fondurilor în valoare de jumătate de miliard de euro depinde de negocierea reprezentanților Comisiei Europene cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Surse din Guvern spun că, dacă și la toamnă Comisia rămâne fermă pe poziții, România nu va modifica pragul, ci va prefera ca jumătatea de miliard de euro să rămână blocată la Bruxelles și să încerce în 2025, după alegeri, reluarea negocierilor", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Alina Tănase.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Rezultate LOTO 6/49, Joker, 5/40, Noroc, duminică, 16 iunie 2024
x close