Antena 3 CNN Economic Dacă Rusia invadează Ucraina, care sunt consecințele pentru economia mondială

Dacă Rusia invadează Ucraina, care sunt consecințele pentru economia mondială

Rusia este disproporționat de importantă ca cel mai mare exportator de gaze din lume și al treilea cel mai mare producător de petrol și produse petroliere. Ucraina contează ca producător de alimente, în special de cereale. Este al cincilea exportator mondial de grâu și porumb și al șaselea cel mai mare exportator de orz. Care va fi impactul asupra economiei modiale dacă Rusia invadează?

Dacă Rusia invadează Ucraina, care sunt consecințele pentru economia mondială
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    14 Feb 2022   •   10:25

Ar trebui să sperăm că Rusia nu va invada Ucraina, dar trebuie să fim realiști și săînțelegem că acest lucru este posibil. Dacă se va întâmpla, vor exista costuri umane mari și consecințe politice masive. Dar ce ar înseamna asta pentru economia mondială? 

Rusia și Ucraina sunt economii destul de mici, în ciuda faptului că Rusia controlează cea mai mare masă de pământ din lume și Ucraina cea mai mare masă de pământ din Europa. Potrivit Băncii Mondiale, în 2020, PIB-ul Rusiei a fost de aproximativ 1.500 de miliarde de dolari. PIB-ul Ucrainei a fost o zecime din acesta, de 150 de miliarde de dolari.

PIB-ul global a fost de 85.000 de miliarde de dolari, așa că împreună generează aproximativ 2% din producția mondială. 

Rusia este disproporționat de importantă ca cel mai mare exportator de gaze din lume și al treilea cel mai mare producător de petrol și produse petroliere.

Ar fi naiv să presupunem că, dacă ar avea loc o invazie, aceasta nu ar afecta exporturile ambelor țări și, prin urmare, este logic să ne așteptăm să crească prețul petrolului și gazelor și al cerealelor. Ar fi surprinzător dacă prețul petrolului nu ajunge la 100 de dolari pe baril. Dacă se întâmplă, asta va afecta prețul la pompele din întreaga lume.

Dar războiul nu ar însemna doar că vom plăti cu toții mai mult pentru a face plinul la mașini. De asemenea, ar crește prețurile alimentelor peste tot, inclusiv în economiile emergente, lovindu-i mai puternic pe oamenii săraci decât pe cei mai bogați.

Sancțiunile asupra Rusiei ar face mai mult rău Europei

Dincolo de aceste efecte directe, vor exista o serie de efecte indirecte, inclusiv impactul oricăror sancțiuni pe care SUA le-ar putea impune Rusiei. Ca regulă generală, astfel de măsuri nu sunt deosebit de eficiente.

Dacă, de exemplu, Occidentul încetează să cumpere petrol rusesc, acel petrol ar merge în China. Europa nu se poate opri să cumpere gaz rusesc, deoarece depinde în mare măsură de acesta pentru a se încălzi iarna. Îngrijorarea este inversă: că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea.

Se vorbește despre excluderea Rusiei din sistemul global de plăți, numit Swift.

SWIFT este o platformă de comunicații securizată folosită de bănci, agenții de brokeraj și alte instituții financiare pentru a trimite și a primi informații, cum ar fi instrucțiuni pentru transferul de bani în străinătate sau decontarea tranzacțiilor cu valori mobiliare.

Cu toate acestea, SWIFT nu deține bani și nu transportă valori mobiliare.

Rusia s-ar confrunta cu perturbări economice semnificative pentru o perioadă de timp, în special în ceea ce privește plățile transfrontaliere, pe măsură ce se adaptează la noile platforme.

Perturbarea ar putea face ca economia Rusiei să se contracte, ducând la scăderea rublei pe termen scurt. Cu toate acestea, din moment ce principalele exporturi ale Rusiei - petrol și gaze naturale - sunt esențiale pentru existența Europei, ambele părți ar căuta o soluție rapidă. Impactul ar fi, pe de altă parte, redus, deoarece Rusia și-a construit propriul sistem de mesagerie financiară

Cum ar plăti Europa pentru acel gaz? Și dacă ar fi excluse plățile de gaz, aceasta ar fi o scuză grozavă pentru Rusia să închidă robinetele. În ceea ce privește excluderea Rusiei de pe piețele de capital în general, faptul dur este că Rusia nu trebuie să se împrumute. Guvernul său, spre deosebire de aproape orice altă țară din lume, are un surplus.

Inflația este la cote maxime

Există o altă îngrijorare: incertitudinea pe care o poate genera un conflict ar avea un impact mai general asupra încrederii economice, în special în Europa. Întreruperea implică întotdeauna costuri, dar acest lucru ar veni într-un moment deosebit de prost. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că inflația este la sau aproape de maximele din ultimii 30 de ani în majoritatea țărilor dezvoltate, inclusiv în Marea Britanie și Germania, și un maxim de 40 de ani în SUA.

Acest lucru se datorează și faptului că costul împrumutului crește deja ca răspuns la creșterea inflației, iar războiul va împinge cu siguranță costurile împrumuturilor mai repede, informează The Independent.

Există o întorsătură finală. Ca întotdeauna când există tulburări geopolitice, unele dintre preocupări sunt deja luate în considerare de piețele financiare. Unele dintre creșterile care au apărut deja pe piețele de petrol și gaze sunt rezultatul temerilor în ceea ce privește o invazie.

Cu toate acestea, pot exista unele slăbiciuni în sistemul financiar mondial care au trecut neobservate chiar și de către profesioniștii și vor apărea abia atunci când stresul va crește. 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close