Antena 3 CNN Economic Safe Income: Calendarul taxelor și impozitelor în 2020

Safe Income: Calendarul taxelor și impozitelor în 2020

Luciana Cocoș a vorbit la rubrica „Safe Income”, de la Antena 3, despre cele mai importante taxe și impozite care trebuie achitate în 2020.

Safe Income: Calendarul taxelor și impozitelor în 2020
Sursa foto: Foto: Antena 3
18 Ian 2020   •   10:46

Incepem cu impozitul pentru casa si teren. Ca si in anii precedenti, exista doua date scadente, 31 martie daca vreti sa beneficiati de o reducere, sau 30 septembrie. Valoarea acestor impozite este calculata de autoritatile locale, deci difera de la un oras la altul. 

Atentie! Nu platesc impozit veteranii de razboi, vaduvele de razboi, persoanele cu handicap si reprezentantii legali ai copiilor cu handicap. 

A doua obligatie de plata pe 2020 este impozitul auto. La fel, sunt doua termene de plata, iar bonificatia este de 10% pentru plata pana la finele lui martie.

Platiti in functie de capacitatea cilindrica a autovehicului pe care-l detineti. Astfel, pentru o masina cu motor de 1000 cmc ar trebui platit un impozit de 40 de lei. Apoi sumele cresc: motor de 1,4 litri - 56 de lei. La 1,6 litri, impozitul este de 64 de lei, si asa mai departe.

Cu cat creste cilindreea motorului, cu atat cresc si impozitele. Spre exemplu, peste 3.000 centimetri cubi tariful este de 308 lei la fiecare 200 centimetri cubi. La microbuze, impozitul este de 24 de lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi ai motorului, iar la tractoare, 18 lei.

Tot la directia de Impozite si Taxe Locale de care apartineti veti merge sa platiti taxa pentru locul de parcare. Si in acest caz sumele sunt decise de consiliile locale. 

Si mai este un hop de trecut pentru romanii care trebuie sa depuna declaratia unica. 

Cei care obtin venituri din activitati independente trebuie sa depuna pana pe 15 martie declaratia unica. Aceasta trebuie sa includa veniturile pe anul 2019 si cele estimate pe anul 2020. 

Tot pana pe 15 martie trebuie achitate insa contribuțiile sociale si de sanatate aferente anului 2019, plus impozitul pe venit, acesta fiind cel mai strans termen din calendarul fiscal. 

×
Subiecte în articol: safe income Income luciana cocos
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close