Antena 3 CNN Economic Salarii peste medie, exporturi în creștere: Philip Morris International, al doilea jucător din piața FMCG contribuie pozitiv la balanța economică a României

Salarii peste medie, exporturi în creștere: Philip Morris International, al doilea jucător din piața FMCG contribuie pozitiv la balanța economică a României

La începutul anului, România se mândrea cu o creștere economică de 5,9%. Produsul intern brut (PIB), în valoare de 1.179 miliarde de lei, a fost susținut mai ales de consumul populației și investiții, în timp ce exportul net a avut o contribuție negativă.

Salarii peste medie, exporturi în creștere: Philip Morris International, al doilea jucător din piața FMCG contribuie pozitiv la balanța economică a României
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Sebastian Kahnert
de Georgiana Adam    |    01 Iun 2022   •   11:17

Evoluția e considerabilă dacă avem în vedere faptul că, în 2020, PIB-ul scăzuse cu 3,9%. Industria, comerţul şi agricultura au contribuit negativ la evoluţia economiei, în timp ce construcţiile au bifat o contribuţie pozitivă, anunța Institutul Național de Statistică (INS).

Un mare contribuabil la bugetul țării a fost compania Philip Morris International care a colectat și plătit statului peste 2,5 miliarde RON în 2020, însă impactul total estimat se ridică la 4,4 miliarde RON.

"Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă 4,4 miliarde RON, impactul economic total estimat al companiei, această sumă ar putea acoperi dezvoltarea rețelei de metrou în București și Cluj, estimată la aproximativ 600 de milioane de euro", explică Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Concret, vânzările de produse PMI au generat accize în valoare de 1,9 miliarde RON și TVA în cuantum de 0,6 miliarde RON. Sumele virate la bugetul de stat reprezintă echivalentul a 1,7% din încasările fiscale totale ale guvernului și 13% din veniturile bugetare din accizele pe tutun în 2020.

"Impactul economic total al companiei face ca PMI să fie al doilea cel mai mare jucător de pe piața FMCG din România. Investițiile de aproape 500 de milioane USD realizate în perioada 2017-2021 au făcut posibile aceste rezultate. Astăzi, peste 90% din producția fabricii PMI din Otopeni este exportată în peste 50 de țări de pe cinci continente", precizează Managing Director Philip Morris România, Daniel Cuevas, care anunță investiții de încă 100 de milioane de dolari până la finalul anului 2023.

Compania a atras aproape jumătate dintre angajații din industria tutunului din România, arată cifrele, mulți dintre ei cu vârste sub 30 de ani (19%). La nivel local, fabrica din Otopeni numără aproape 3% din forța totală de muncă angajată în industrie din Județul Ilfov.

Principalul argument sunt salariile: în 2020, salariul mediu brut în PMI era de 1,7 ori mai mare decât salariul mediu brut pe economie, iar femeile câștigă cu 13% mai mult decât bărbații. De altfel, este prima companie internațională care a obținut certificarea independentă privind salarizarea egală a Fundației EQUAL-SALARY, în 2019 și apoi din nou în 2020.

Grija pentru mediu e un punct important de interes pe agenda. Niciun deșeu generat de activitățile de producție din fabrica de la Otopeni nu ajunge la groapa de gunoi, 70% din deșeuri sunt reciclate extern, iar 30% sunt utilizate pentru producția de energie. Fabrica și-a propus să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2024.

Toate cifrele sunt menționate în studiul "Impactul economic al Philip Morris International în România – Contribuția Philip Morris International la crearea de valoare și dezvoltarea durabilă în România", ale cărui concluzii au fost făcute publice de PMI și Strategic Thinking Group.

Studiul a analizat evoluția principalilor indicatori aferenți activității companiei la nivelul perioadei 2016-2020.

"Impactul valorii adăugate a PMI în economia României a fost estimat printr-o procedură standard, care vizează cuantificarea a trei tipuri de cheltuieli efectuate de companie. Impactul direct, în primul rând, care include salariile, impozitele plătite la bugetul statului și profiturile generate. Impactul indirect care estimează efectele apărute pe lanțul de furnizori al PMI, ca rezultat al activităților companiei. Și, nu în ultimul rând, efectul indus, care cuantifică impactul mai larg în economie, determinat de cheltuirea salariilor, atât de către angajații PMI, cât și de către salariații companiilor din lanțul de furnizori în alte sectoare economice, cum ar fi comerțul sau serviciile", explică Laurian Lungu, macroeconomist. Philip Morris International operează în România prin două entități: Philip Morris Trading SRL și Philip Morris România SRL.

Material susţinut de Philip Morris România.

×
Subiecte în articol: Philip Morris International
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close