Antena 3 CNN Economic Cât trebuie să câștige un român pentru a putea accesa un credit prin care să își cumpere un apartament sau o casă

Cât trebuie să câștige un român pentru a putea accesa un credit prin care să își cumpere un apartament sau o casă

Achiziționarea unui apartament sau a unei case cu banii în mână este aproape imposibilă în cazul tinerilor. Puțini sunt cei care nu se văd nevoiți să apeleze la un credit pentru a avea propria locuință.

Cât trebuie să câștige un român pentru a putea accesa un credit prin care să își cumpere un apartament sau o casă
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    01 Aug 2023   •   16:00

Este foarte important însă ca aceștia să știe ce salariu ar trebui să aibă pentru a putea obține un credit imobiliar cu care să își poată îndeplini visul.

Pentru o locuință cu o valoare de 60.000 de euro, echivalentul unei garsoniere în București sau al unui apartament cu 2 sau 3 camere într-un oraș mediu sau mic, doritorul poate alege între mai multe variante.

Indiferent de varianta aleasă, persoana care își dorește o astfel de locuință are nevoie de un venit net lunar cuprins între 5000 și 8.000 lei, în funcție de varianta de credit la care apelează, scrie economica.net care citează conso.ro.

Cu alte cuvinte, chiar și în cazul celei mai accesibile variante, este nevoie de un venit semnificativ mai mare decât salariul minim pe economie. Cu toate acestea, uneori, băncile pot lua în considerare și venitul familiei, în cazul în care persoana este căsătorită.

Care sunt variantele de creditare

Subliniem încă de la început că ofertele pot fi diferite de la bancă la bancă. 

Prima variantă ar fi un credit ipotecar clasic, în lei. În acest caz, valoarea locuinței ar fi de aproximativ 300.000 de lei. Avansul minim este 20%, adică 60.000 de lei, ceea ce înseamnă că împrumutul efectiv va fi de 240.000 de lei. Prima rată va fi aproximativ 2.060 de lei, iar dobânda variabilă este calculată ca IRCC+2,3%. Primii cinci ani dobânda este fixă, de 7,7%. Venitul lunar net minim necesar este de aproximativ 5.100 de lei.

A doua variantă este reprezentată de un credit ipotecar clasic în euro. Deși acesta este mai greu accesibil, oferă avantajul unui cost total semnificativ mai mic, ținând cont de o comparație credit în lei/ credit în euro din ultimii 10-15 ani.

Mai exact, pentru un astfel de credit, avansul minim este de 25 %. Adică solicitantul trebuie să plătească 15.000 de euro, față de doar puțin peste 11.000 în cazul creditului în lei. Cu toate acestea, prima rată va fi de 320 de euro, adică sub 1.600 de lei, o sumă semnificativ mai mică decât în cazul variantei în lei. Motivul este, pe de o parte, avansul mai mare. Persoana care își dorește un astfel de credit are nevoie însă de un salariu de aproximativ 8.000 de lei pe lună, ținând cont de condițiile impuse de BNR în cazul creditelor în euro, care sunt mult mai restrictive.

Noua casă reprezintă a treia variantă pentru achiziționarea unei case. Pentru acest credit nu se califică însă oricine. Un avantaj mare este reprezentat de avansul minim, care este de doar 5%, adică 15.000 de lei pentru o locuință de 300.000 de lei. Cu toate acestea, efortul lunar va fi substanțial mai mare decât în cazul celorlalte variante de împrumut. Mai exact, beneficiarul va trebui să plătească o sumă de peste 2.300 de lei.

Ce salariu trebuie să aibă o familie cu copii

Atunci când vorbim despre familiile cu copii, cei care își doresc un credit ar trebui să câștige între 9000 și 15.000 de lei pe lună pentru a-și putea permite o locuință încăpătoare cumpărată cu ajutorul unui credit bancar.

Având în vedere că un apartament cu 3 camere în capitală sau în orașele mari costă aproximativ 100.000 de euro, veniturile familiei trebuie să fie substanțial mai mari.

Mai exact, în varianta în lei, avansul minim este de 20%, adică circa 100.000 de lei, deci creditul se va limita la 400.000 de lei. Prima rată va fi de peste 3.400 de lei, iar dobânda variabilă IRCC+ 2,3%. Venitul minim necesar se ridică la circa 9.000 de lei.

În varianta în euro, avansul este 25%, deci creditul va fi de 75.000 de euro. Prima rată va fi de 600 de euro, adică sub 3.000 de lei, iar venitul minim de 15.000 de lei.

×
Subiecte în articol: credit imobiliar
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close