Antena 3 CNN Economic Categoria de români care va câştiga cel mai mult după introducerea salariului minim european

Categoria de români care va câştiga cel mai mult după introducerea salariului minim european

În condiţiile în care numărul celor plătiţi cu salariul minim este în scădere, trecerea la salariul minim european va favoriza anumiţi români.

Categoria de români care va câştiga cel mai mult după introducerea salariului minim european
Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Dima    |    05 Apr 2024   •   04:00

Până la sfârșitul anului, se va implementa în România salariul minim european, o măsură ce va aduce modificări substanțiale în peisajul salarial al țării.

Angajații care au mai mult de 24 de luni la actualul loc de muncă vor beneficia în mod special de această schimbare, deoarece angajatorii nu vor mai avea dreptul să le ofere salariul minim.

Această inițiativă are potențialul de a aduce beneficii semnificative pentru angajați, încurajând creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă în ansamblu.

În ultimii doi ani, Guvernul a implementat o inițiativă menită să sprijine creșterea veniturilor populației. Mai precis, a fost introdusă o creștere voluntară a salariului minim cu 200 de lei, sumă care nu este impozabilă, și care a fost direcționată direct către buzunarele românilor. Această măsură a permis companiilor să majoreze veniturile angajaților cu salariul minim, fără a fi obligate să plătească impozite pentru cei 200 de lei suplimentari.

Vechimea, un avantaj pentru cei plătiţi cu salariu minim

Începând cu 1 ianuarie, angajații cu o vechime de cel puțin doi ani au beneficiat de creșteri salariale semnificative. Prin modificările aduse Codului Muncii, angajatorilor nu li se mai permite să plătească salariul minim angajaților cu experiență.

Astfel, conform datelor statistice publicate în luna ianuarie 2024, se constată că înregistrăm un număr de 1,55 milioane de contracte de muncă plătite la nivelul salariului minim pe economie, într-o scădere de 17% față de anul precedent.

Aceasta înseamnă că doi din zece angajați din România sunt retribuiți cu salariul minim pe economie, adică cu 3.300 de lei. Salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie, când va fi  3700 lei brut.

Aşadar, marii câștigători vor fi angajații cu cel puțin 24 de luni vechime, cărora angajatorii vor fi obligați să le dea peste salariul minim naţional şi european.

×
Subiecte în articol: salariul minim european
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close